Piet Pechtold bij het herdenkingsmonument in Haarsteeg. Op zondag 3 november vertelt hij hier zijn verhaal aan belangstellenden.
Piet Pechtold bij het herdenkingsmonument in Haarsteeg. Op zondag 3 november vertelt hij hier zijn verhaal aan belangstellenden. (Foto: )

Acht doden in Buurtschap De Hoeven

  Historie

In de nacht van 16 op 17 juni 1944 wordt Buurtschap De Hoeven bij Haarsteeg zwaar getroffen. Bij het neerstorten van een geallieerde bommenwerper vallen er acht doden. "Het was een ramp waar ik nog vaak aan moet denken", aldus Piet Pechtold (82).

door Hans van den Eeden

HAARSTEEG - Piet Pechtold kan zich de gebeurtenissen in die bewuste nacht nog goed herinneren. De Lancester-bommenwerper is op weg naar Duitsland als deze getroffen wordt door Duits afweergeschut. Drie huizen in Buurtschap De Hoeven worden op slag vernield. In de vlammenzee die daarna ontstaat gaan nog eens vijf huizen verloren en tien huizen worden vernield door de luchtdruk ten gevolgen van het ontploffen van de bommen die het toestel aan boord had. De bemanning kan zich via een schietstoel in veiligheid brengen. "Als gezin waren we erg blij dat onze ouders en negen kinderen het allemaal nog leefden. Het kostte ons wel veel moeite om tussen de puinhopen uit het huis te komen. Maar de acht dodelijke slachtoffers waren natuurlijk het ergste. We kenden al deze mensen. Daarna zijn we voor de opvang in de school in Haarsteeg ondergebracht", vertelt Pechtold.

Schade

Uit onderzoek blijkt dat de bommenwerper ongeveer honderd meter van de weg De Hoeven tussen drie huizen terecht is gekomen. Alle bewoners van die huizen zijn daarbij omgekomen. "Daar woonden de familie Smits, Van Son en Ravenstein. De schade in het buurtschap was over een lengte van ruim zeshonderd meter te zien", herinnert Pechtold zich. Twee bemanningsleden komen in de Bokhovense polder terecht en de anderen in Well en Ammerzoden. Snel daarna worden de meesten gevangengenomen. Een bemanningslid wordt pas in juli 1944 gepakt. "We mochten van de Duitsers een hele tijd niet in De Hoeven komen, totdat zij het vliegtuig ontmanteld hadden en alle bruikbare spullen eruit hadden gehaald", aldus Pechtold: "Tot de ramp in De Hoeven hadden we in ons buurtschap en in de rest van Haarsteeg in verhouding weinig last van de oorlog. Door de ramp en het drama in De Hoeven veranderde dit in één klap."

V1's

In het kader van de wederopbouw krijgt een aantal van de getroffen inwoners van De Hoeven een nieuwe bouwlocatie aangewezen. Ondanks de bevrijding - begin november 1944 - raken veel inwoners daarna nog met regelmaat in paniek door overvliegende V1's van de Duitsers. Deze 'vliegende bommen' werden vanuit het midden van Nederland op de haven van Antwerpen afgevuurd. Door het wisselen van brandstoftanks en gebrekkige navigatie wordt Vlijmen door één van deze V1's getroffen. "Omdat in deze periode de bouwmaterialen schaars waren, is ons tijdelijke huis - een noodwoning - voor een deel van de overblijfselen van de verwoeste huizen in Vlijmen gebouwd."

Monument

In De Hoeven herinnert een monument aan de ramp. Op zondag 3 november vertelt Pechtold daar tijdens de Bevrijdingsroute zijn verhaal.

Meer berichten