De vier helpers met van links naar rechts David Elshout, Henk Stooter, Leo Elshout en Ad Veltman. Foto: Collectie A.A.M Veltman
De vier helpers met van links naar rechts David Elshout, Henk Stooter, Leo Elshout en Ad Veltman. Foto: Collectie A.A.M Veltman (Foto: )

Naslagwerk en expositie 75 jaar na Market Garden

  Historie

Op dinsdag 17 september is het precies 75 jaar geleden dat de geallieerden begonnen met Operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie ooit, ook wel de slag om Arnhem genoemd. Aangezien een van de vliegroutes over Drunen en Elshout liep, werden de dorpen onbedoeld onderdeel van deze operatie.

Op de eerste dag van de operatie kwamen honderden vliegtuigen over. Ze waren onderweg naar landingsgebieden bij Arnhem, Nijmegen en Eindhoven. Met deze verrassingsoperatie wilden ze de belangrijke bruggen op de route van Lommel (België) naar Arnhem bezetten, zodat het grondleger over deze 'snelweg' - door de Amerikanen omgedoopt tot 'Hell's Highway' - zou kunnen optrekken om het Ruhrgebied in Duitsland binnen te vallen.

Britse glider

Op de eerste dag van de operatie kwam een Britse glider neer op De Margriet. Ze waren gedwongen een noodlanding te maken, omdat hun sleepkabel kapot was geschoten. Veel mensen uit de omliggende dorpen hadden het vliegtuig de overtrekkende armada zien verlaten om de landing in te zetten. Nieuwsgierig stapten velen op de fiets om ter plaatse een kijkje te nemen. Drunenaar Leo Elshout zorgde dat vier van de zes inzittenden werden verborgen in de bossen langs het kanaal. De andere twee waren al meegegaan met een boer om verborgen te worden op Hoef Ten Halve.

Verzetsgroep André

Diezelfde middag kwam een andere Britse glider neer bij De Moer. Leden van verzetsgroep André ontfermden zich over de 28 inzittenden en verborgen hen in een schuur in de Overdiepse Polder bij Waspik. Op maandag 18 september landde een Amerikaanse glider met 15 inzittenden bij De Rustende Jager in Udenhout. Ze werden door Drunenaar Frans Elshout naar een plek in het bos in de buurt van Giersbergen gebracht.

Hulpgroep

Leo Elshout realiseerde zich dat hij hulp nodig zou hebben en vroeg daarop drie mensen die hij persoonlijk vertrouwde om hem te helpen. Dit waren David Elshout uit Drunen en Henk Stooter en Ad Veltman uit Elshout. Deze vier mannen vormden samen de spil van de hulpgroep om de in totaal 47 geallieerde soldaten gedurende ruim vijf weken te verbergen voor de Duitse bezetters en te verzorgen.

Naslagwerk

Drunenaar Pim van Gelder heeft acht jaar onderzoek gedaan naar dit verhaal. Het resultaat is een 152 pagina's tellend naslagwerk met foto's, (staf)kaarten, route-informatie over de verplaatsingen en bronverwijzingen. Het boek wordt uitgegeven door heemkundekring 'Onsenoort'.

Expositie

Op zaterdag 21 en zondag 22 september tussen 11.00 en 16.00 uur wordt in café In Den Gekroonden Hoed in Elshout over dit onderwerp een kleine expositie gehouden en wordt ook een bijzondere film getoond. Dan is ook het boek te koop en af te halen. Meer info: bestuur@hkkonsenoort.nl.

Meer berichten