Journalist Hans van den Eeden verzorgt twee lezingen over de bevrijding van Heusden, Vlijmen en Nieuwkuijk. Foto: Kees Beekmans/Verbeeld
Journalist Hans van den Eeden verzorgt twee lezingen over de bevrijding van Heusden, Vlijmen en Nieuwkuijk. Foto: Kees Beekmans/Verbeeld (Foto: Kees Beekmans/Verbeeld)

Dubbele lezing over '75 jaar bevrijding'

  Historie

In het kader van de viering van '75 jaar bevrijding' verzorgt journalist Hans van den Eeden twee lezingen. Op maandagavond 30 september staat de Stadhuisramp van Heusden van 4 op 5 november 1944 centraal tijdens een lezing in de bibliotheek van Oudheusden. Een week later, op maandagavond 7 oktober, is Van den Eeden te gast in de bieb in Vlijmen. Met als thema 'Bommen en granaten in Vlijmen en Nieuwkuijk' belicht hij dan dit aspect van de oorlogsgeschiedenis. De lezingen worden door de Openbare Bibliotheek Heusden georganiseerd en beginnen om 19.30 uur. De entree is gratis en aanmelden kan op www.bibliotheekheusden.nl onder het kopje 'activiteiten'.

REGIO - De lezing over de stadhuisramp heeft als titel 'Heusden geteisterd en bevrijd?' meegekregen. Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in Heusden en omgeving. Het drama van de stadhuisramp van 4 op 5 november 1944 staat hierbij centraal. Dat is in 2019 precies 75 jaar geleden.

Schuilen

Tijdens de opmars van de geallieerden eind oktober 1944 schuilden ongeveer tweehonderd mensen in de kelders van het historische stadhuis in de vesting Heusden. De inwoners voelen zich er veilig. Maar de praktijk is anders. Door het opblazen van het stadhuis komen 134 inwoners om het leven. Dat is maar liefst tien procent van de bevolking. De toren van de Grote of Catharijnekerk, de Synagoge, de rooms-katholieke kerk, de Lutherse kerk en de molen worden ook opgeblazen. Als de Schotse bevrijders op 5 november 1944 in Heusden arriveren, treffen zij dan ook een stadje in diepe rouw aan. "Het werd een bevrijding zonder gejuich, maar met veel tranen. Later volgde ook evacuatie. Pas op 5 mei 1945 was de oorlog voorbij", aldus Hans van den Eeden.

Granaten

Door de opmars van de geallieerden in oktober 1944 vluchtten ongeveer zeventienhonderd inwoners van Nieuwkuijk en omgeving naar abdij Mariënkroon. Granaten vallen in oktober in Vlijmen en Nieuwkuijk. Schuilkelders worden provisorisch in gereedheid gebracht.

Vier doden

In het dorp ontstaat opwinding en gevoel voor realiteit als een granaat op een schuilkelder van de familie Van Son inslaat. Hierbij vallen vier doden. Aanleiding voor inwoners van Nieuwkuijk om hun heil in de abdij te zoeken. Het is bekend: de abdij is een besloten gemeenschap, maar het beschikt over enorme kelders met dikke muren. Massaal trekken de inwoners van Nieuwkuijk naar de abdij, waar ze van harte welkom zijn. Het geïmproviseerde verblijf is sober. Baby's worden er geboren en mensen overlijden. Nieuwkuijk wordt door de succesvolle opmars van de geallieerden zwaar getroffen.

Hans van den Eeden ondersteunt zijn lezing met een powerpointpresentie. De Heusdense journalist heeft diverse cultuurhistorische publicaties op zijn naam staan.

Meer berichten