Boerderij 'De Hoef', in `1660 gebouwd door de rentmeester in Nederhemert. Het pand ligt op een woerd, een verhoging, veilig voor het hoge water. Foto: Ad Hartjes.
Boerderij 'De Hoef', in `1660 gebouwd door de rentmeester in Nederhemert. Het pand ligt op een woerd, een verhoging, veilig voor het hoge water. Foto: Ad Hartjes. (Foto: Ad Hartjes)

Dorpswandeling Nederhemert-Zuid

  Historie

Op zondag 21 juli presenteert heemkundekring Onsenoort een dorpswandeling Nederhemert-Zuid, oftewel 't Aailand. De twee uur durende wandeling onder leiding van gidsen Bart Beaard en Ad Hartjes begint om 10.00 uur op de parkeerplaats bij de speeltuin. Het is gewenst om goede wandelschoenen of laarzen te dragen. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: 0416-320995, of mailen naar bestuur@hkkonsenoort.nl.

NEDERHEMERT - Het gehele eiland Nederhemert-Zuid heeft de status van Rijksbeschermd Dorpsgezicht en het merendeel van de gebouwen heeft de status van Rijks- of gemeentelijk monument. Vanaf de speeltuin, die inmiddels bijna 100 jaar oud is, kom je bij de kerk en het kerkhof van de Hersteld Hervormde Gemeente, loop je over het pad 'De Bil', langs boerderij 'De Hoef' en door de voormalige fortificatie 'De Schans'. Je steekt de Moffendijk over, waar vroeger de 'dikke boom' stond en hebben dan zicht op buurtschap Bern. Vervolgens kom je langs een mooie kruidentuin, kijk je bij het Hemerste Veer, loop je door de Gemeint en zie je de grote sequoiabomen bij het kasteel. Helaas is het 14e eeuwse kasteel gesloten. Ook sta je even stil bij de prachtige woningen langs de Kasteellaan waar wordt verteld over de vroegere Eista-werf.

Meer berichten