Kastelijn Roel van den Oever poseert met de Franse vlag voor Herberg In Den Gekroonden Hoed in Elshout. Pal boven hem pronkt de gedenksteen.
Kastelijn Roel van den Oever poseert met de Franse vlag voor Herberg In Den Gekroonden Hoed in Elshout. Pal boven hem pronkt de gedenksteen. (Foto: )

Gedenksteen op voorgevel herberg

  Historie

'1809' staat er op een gedenksteen aan de voorkant van Herberg In Den Gekroonden Hoed in Elshout te lezen. Dit jaartal verwijst naar de doortocht van Lodewijk Napoleon.

ELSHOUT - Lodewijk Napoleon, de eerste koning van Holland, hield in het voorjaar van 1809 een inspectiereis door Brabant. Op 23 april van dat jaar arriveerde de koning vanuit Ravenstein in Heusden. Daar bracht hij de nacht door in 'Het Hof van Holland', de huidige Open Hof. De volgende ochtend reisde de koning via Oudheusden, Elshout, Hulten, Drunen en Waalwijk naar Geertruidenberg. Pal voor de herberg in Nieuwkuijk wachtte pastoor Martinus Beckers de koning op. "Op den Elshout stonden twee ereboogen. De eenen voor de pastory en de ander op het eynde van de Oudheusdense Steeg. De Schuttery was in de wapens en er bleef geen oud wijf op haar spinnenwiel zitten", schreef Beckers later over dit bijzondere moment. De koning liet de gele koets stoppen en hield in het Frans een gesprek met de eerwaarde. Tijdens het gesprek was de koning benieuwd of Elshout een bekwaam chirurgijn en schoolmeester had. De koning nodigde de pastoor daarop uit om op audiëntie te komen. "Ik dogte bij mij zelve dat is foppage", zei Beckers hierover. Later, na de reis, werd de pastoor voor een audiëntie uitgenodigd. Na dit koninklijk bezoek aan 'Den Elshout' kreeg de herberg de naam 'In Den Gekroonde Hoed'.

Meer berichten