Demonstratie handboogschieten tijdens Bourgondisch Heusden. Wie weet schuilt er wel een scherpschutter in jou!  Foto: Vestingstad Heusden
Demonstratie handboogschieten tijdens Bourgondisch Heusden. Wie weet schuilt er wel een scherpschutter in jou! Foto: Vestingstad Heusden (Foto: Vestingstad Heusden)

Vesting in teken van de Middeleeuwen

  Historie

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni wordt in Heusden een bijzonder cultuurhistorisch festijn gehouden. Het Kasteelterrein vult zich dan met geuren en smaken uit de Middeleeuwen. De bezoekers worden verder vermaakt met demonstraties van ambachtslieden, muzikanten en historische figuranten.

door Hans van den Eeden

HEUSDEN - Op zaterdag 22 juni draait op het voedselplein een varken aan het spit, wordt paling gerookt en diverse soorten soep bereid. 'De Zoete Inval' bakt suikerkrakelingen en middeleeuwse wafels. Ambachtslieden zijn druk in de weer met leer bewerken, tin gieten, glas in lood, schoenen en het maken van tollen. Muziekgezelschap 'Goet ende Fyn' zorgt met oude Nederlandse, Vlaamse en Franse liederen voor een bijzondere sfeer. Het ensemble begeleidt zichzelf op authentieke instrumenten. Jannes de Goochelaar schudt op zaterdag ware wondertjes uit zijn mouw. De middeleeuwse wonderdoener schuwt de alchemie en hekserij niet. "Maar wees gerust, Jannes zorgt voor aangenaam komisch plezier. Het publiek kan zich dus eens flink bij de neus laten nemen", aldus de organisatie. Op zondag 23 juni maakt Jannes plaats voor de muzikale nar Fabula. Tientallen figuranten zorgen op beide dagen op geheel eigen wijze voor vaak hilarische interactie met het publiek. Zo stellen de schout en zijn schepenen 'fout' gedrag onherroepelijk aan de kaak. "Bezoekers zijn gewaarschuwd! En als hij niet ergens langs de gracht zijn roes ligt uit te slapen, duikt ongetwijfeld ook de dronken lor op." Bijzonder zijn ook de verhalenvertellers die het publiek met een knipoog meenemen naar bijzondere sfeervolle en hilarische gebeurtenissen. Kinderopvang Pidie Plokwok uit Heusden vermaakt kinderen met leuke spelletjes en knutselactiviteiten en de jeugd kan tegen betaling van twee euro deelnemen aan een schilderworkshop onder leiding van Ingeborg Schot. Verspreid over beide dagen worden workshops handboog maken gegeven. Bourgondisch Heusden wordt georganiseerd door Stichting Vestingstad Heusden. Zaterdag 22 juni van 12.00 tot 21.00 uur en zondag 23 juni van 12.00 tot 17.00 uur.

Vrijdag 21 juni om 20.00 uur verzorgt Volkskrant-columnist Onno Kleijn een lezing in Het Gouverneurshuis. Hij gaat dan in op de betekenis van culinaire geneugten. Dat is tevens de opening van het festival. Entree: 10 euro. Zaterdag 22 juni maakt burgemeester Willemijn van Hees om 15.00 uur de winnaar van de Henk Willems Cultuurprijs 2018 bekend. Daarna wordt de winnaar van de Dromen. Doen. Heusden-Award 2018 in de categorie sporter bekendgemaakt. Meer informatie: www.vestingstadheusden.nl.

Meer berichten