Heusden staat ieder jaar stil bij de Stadhuisramp in de nacht van 4 op 5 november 1944 waarbij 134 onschuldige burgers om het leven kwamen. Ook tijdens de Bevrijdingsroute wordt uitgebreid stilgestaan bij deze gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis. Foto: Brandarispers
Heusden staat ieder jaar stil bij de Stadhuisramp in de nacht van 4 op 5 november 1944 waarbij 134 onschuldige burgers om het leven kwamen. Ook tijdens de Bevrijdingsroute wordt uitgebreid stilgestaan bij deze gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis. Foto: Brandarispers (Foto: Brandarispers)

Hulp gezocht voor Bevrijdingsroute

  Historie

Om geïnteresseerden een compleet beeld te geven van wat er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in de kernen van de huidige gemeente Heusden is gebeurd, gaat heemkundekring Onsenoort een Bevrijdingsroute samenstellen, die op zondag 3 november gewandeld, gefietst, of met de auto gereden kan worden. Wie wil helpen met de organisatie ervan?

REGIO - De route begint bij het dan onthulde bevrijdingsmoment aan De Steegerf in Drunen, het gebied waar regimenten van de Schotse 51ste Highland Division allereerst de kernen van onder andere Drunen, Elshout en Nieuwkuijk kapot hebben geschoten om de Duitsers te verjagen en vervolgens het Afwateringskanaal zijn overgestoken om deze omgeving te bevrijden. De route eindigt bij het Gouverneurshuis in Heusden waar dan een expositie is ingericht over de bevrijding. Op een twaalftal plaatsen langs de route worden informatiekramen geplaatst waar vrijwilligers passanten ontvangen en met hulp van fotopanelen vertellen wat er tijdens de oorlog in die omgeving is gebeurd. Natuurlijk zorgt de heemkundekring ervoor dat er relevante informatie over deze gebeurtenissen beschikbaar is. Wilt u meehelpen met de bezetting van één van de kramen, bel met 0416-320995, of mail naar bestuur@hkkonsenoort.nl.

Meer berichten