Mede dankzij alle aandacht voor de Zuiderwaterlinie is de vesting Heusden nu nog meer in trek bij toeristen. Foto: RBT/Frank van Delft
Mede dankzij alle aandacht voor de Zuiderwaterlinie is de vesting Heusden nu nog meer in trek bij toeristen. Foto: RBT/Frank van Delft (Foto: Van Delft Frank)

Lezing over de Zuiderwaterlinie

  Historie

Op dinsdagavond 11 juni verzorgt Jos Cuijpers op uitnodiging van Heemkundekring Onsenoort een lezing over de Zuiderwaterlinie in het Dorpshuis De Hoek in Heesbeen. Tijdens deze lezing zal de erfgoeddeskundige in samenhang ook nader ingaan op de 'Stelling van Heusden'.

HEESBEEN - Het is bekend: water was feitelijk eeuwenlang zowel vriend als vijand. Door het onderwater zetten van grote gebieden (inundatie) heeft ons land zich op een natuurlijke wijze verdedigd tegen de vijand. Maar tegelijkertijd hebben de vele overstromingen voor veel overlast gezorgd. De vele waterlinies in ons land herinneren daaraan. Gedurende verschillende tijdsperiodes is de samenhangende Zuiderwaterlinie van Grave tot Zeeland ontstaan. De Zuiderwaterlinie was en is niet alleen een verdedigingslinie. Het markeert vanuit de historie ook de sociaal-culturele grens tussen Noord en Zuid, van zand en klei, protestants en rooms-katholiek en van patat en frites. Een onderdeel van de linie is de 'Stelling van Heusden' met de vesting, de forten, schansen en sluizen. Voor aanvang van de lezing licht wethouder Thom Blankers zijn visie op de betekenis van de Zuiderwaterlinie voor de gemeente Heusden toe. Hij zal hierbij de cultuurhistorische aspecten en ook de mogelijkheden voor toerisme en recreatie belichten. De lezing begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Opgeven kan op 0416-320995, of via bestuur@hkkonsenoort.nl.

Meer berichten