Overleg tussen Anton Harbers, Frederik Hilwig, Jacquie Buijs, Bart Beaard en streekarchivaris Hildo van Engen bij het Drongelens Kanaal.
Overleg tussen Anton Harbers, Frederik Hilwig, Jacquie Buijs, Bart Beaard en streekarchivaris Hildo van Engen bij het Drongelens Kanaal. (Foto: )

Heusden staat stil bij 75 jaar bevrijding

  Historie

In de gemeente Heusden wordt in het najaar een serie activiteiten in het kader van de bevrijding van 1944 georganiseerd. Dat is dit jaar precies 75 jaar geleden. Het 'Comité Bevrijding Heusden, Drunen en Vlijmen 1944-2019' is druk doende met de voorbereidingen.

door Hans van den Eeden

REGIO - In dit comité zijn Streekacrhief SALHA, Het Gouverneurshuis, Heemkundekring Onsenoort en de Stichting Vrienden van het Gouverneurshuis vertegenwoordigd. Samen met ongeveer tien andere organisaties en de gemeente Heusden wordt hard gewerkt aan een samenhangend en gevarieerd programma. De activiteiten richten zich met name op het weekend van vrijdag 1 tot en met 4 november 2019. Er is voor dit weekend gekozen, omdat tijdens deze periode in 1944 de kernen in de huidige gemeente Heusden zijn bevrijd. Het comité richt zich op drie hoofdthema's. Het gaat hierbij om een bevrijdingsexpositie in Het Gouverneurshuis. Verder staat een Bevrijdingsroute vanaf het afwateringskanaal via Drunen, Haarsteeg naar de vesting Heusden op het programma. En als blijvende herinnering wordt er een 'pijlmonument' bij de brug van het afwateringskanaal in het verlengde van de Torenstraat in Drunen geplaatst. Dit monument wordt door René van Boxtel, voormalig stadsrestaurateur van Heusden, vervaardigd.
De expositie in Het Gouverneurshuis besteedt vanaf zaterdag 3 november aandacht aan de bevrijding. Hierbij wordt aandacht aan alle kernen besteed. In samenwerking met Heemkundekring Onsenoort worden hiervoor veertien thema's uitgewerkt.
In het kader van de bevrijdingsactiviteiten verschijnen ook diverse publicaties van Heemkundekring Onsenoort. In een boek van de hand van Pim van Gelder staat 'Onderduiken in Drunen en Elshout' centraal. Historicus Kees van den Oord tekent voor een publicatie over de oorlogsjaren en de bevrijding. Hij laat zich hierbij mede leiden door herdenkingstekens in de kernen. De bevrijding en wederopbouw is een belangrijk aspect waar Gini van Wijk zich op richt. Militair historicus Jack Didden laat tijdens een lezing zijn licht schijnen over de bezetting en bevrijding van de Oostelijke Langstraat. Geke van de Merwe is tenslote bezig met een nieuw boek over de Stadhuisramp van 4 november 1944 in Heusden.
Ook Bibliotheek Heusden organiseert exposities en lezingen. Bijzonder is de bijdrage van het Streekarchief SALHA. Deze heeft een themadag over archiefonderzoek in de maak. Hierbij worden inwoners gestimuleerd op zoek te gaan naar het oorlogsverleden.
Bij de activiteiten rond de herdenkingen worden ook scholieren betrokken. Bijzonder is zeker ook de herdenking van de Stadhuisramp in Heusden. Hierbij worden op 4 november leerlingen van de Johannes Paulusschool betrokken.
Al deze activiteiten maken deel uit van 'Brabant Remembers'. De gemeente Heusden en het VredesFonds ondersteunen deze activiteiten. Meer info: www.brabantremembers.com.

Meer berichten