Bestuurders uit de gemeenten Heusden, Breda, Landerd, Eindhoven, Bladel, Altena en Bergen op Zoom onthullen de eerste stillevens. Helemaal links burgemeester Willemijn van Hees van de gemeente Heusden.
Bestuurders uit de gemeenten Heusden, Breda, Landerd, Eindhoven, Bladel, Altena en Bergen op Zoom onthullen de eerste stillevens. Helemaal links burgemeester Willemijn van Hees van de gemeente Heusden. (Foto: )

Oorlogsverhalen vastgelegd in stillevens

  Historie

Zeven Brabantse burgemeesters en wethouders hebben gisteravond maquettes onthuld die een scène weergeven uit een verhaal dat zich in hun gemeente afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook burgemeester Willemijn van Hees van de gemeente Heusden was hierbij aanwezig.

REGIO - De stillevens zijn weergaven van beslismomenten waarop iemands leven voorgoed veranderde. De collectie heet dan ook 'STILLLEVEN' en is opgebouwd rond de 75 oorlogsverhalen die Brabant Remembers selecteerde. De STILLLEVENS zijn ontworpen door Studio Rocco Verdult. Gemeenten zetten de maquettes de komende maanden lokaal in. Onder andere gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur) en ontwerper Rocco Verdult waren aanwezig tijdens de aftrap van dit bijzondere project. Eind oktober haalt Brabant Remembers alle 75 STILLLEVENS op om ze vervolgens samen te brengen in één grote expositie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd, ook in Brabant. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende, persoonlijke verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen waarin een levensveranderende keuze centraal staat. Vijfenzeventig verhalen, voor ieder jaar dat we in vrijheid leven één. Scènes uit deze 75 verhalen vormen de basis voor dit project. De verhalen zijn opgehaald uit de gemeenten, vertelt Femke Klein, programmadirecteur van Brabant Remembers. "Nu brengen we de verhalen in de vorm van de stillevens weer terug. We hopen hiermee mensen te inspireren andere verhalen uit de gemeente ook te gaan verbeelden." De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren omdat de meeste scènes zich overdag afspelen. De momenten die in het donker of de nacht plaatsvonden zijn in een zwarte setting geplaatst. Slechts de mensen in de scène zijn gekleurd. Hierdoor staat de menselijke kant van elk verhaal centraal. Ontwerper Rocco Verdult: "Bij het lezen van verhalen ontbreekt het mij vaak aan beelden, terwijl die juist kunnen helpen bij het inleven in een verhaal. Ik wil het publiek de kans geven om via een beeld van een sleutelscène zich in te leven in de tijd van toen en daarover het gesprek aan te gaan." De verhalen van toen worden gebruikt als inspiratiebron en uitgangspunt voor keuzes die anno nu genomen moeten worden. Gedeputeerde Henri Swinkels: "Iedereen kent ze wel. De momenten in het leven waarop de tijd even stil lijkt te staan, en je in een split-second een beslissing moet nemen. Vaak een heel belangrijke beslissing, soms zelfs van levensbelang. Over dat soort momenten gaat STILLLEVENS. Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die het waard zijn om verteld te worden, en die je aan het denken zetten over de keuzes die we in deze tijd moeten maken. Daarmee gaat STILLLEVENS niet alleen over het verleden, maar ook over onze toekomst." De 75 verhalen komen ook samen in een living history-app, een app die gebruikmaakt van de nieuwste technieken.

Meer berichten