Leerlingen van de Basisschool de Dromenvanger testen samen met  leraar Bert Kops de 'Go Heusden'-app uit.
Leerlingen van de Basisschool de Dromenvanger testen samen met leraar Bert Kops de 'Go Heusden'-app uit. (Foto: )

Historisch Heusden met app verkennen

  Historie

Historisch Heusden kan vanaf vrijdag 12 april met een app op een bijzondere wijze worden beleefd. Volwassenen en scholieren worden daartoe tijdens een digitale stadswandeling en speurtocht uitgedaagd.

door Hans van den Eeden

HEUSDEN - Met als titel 'Go Heusden' wordt de app in het Gouverneurshuis gepresenteerd. Tijdens een speurtocht gaan scholieren, via filmpjes, op stap met de burgemeester van eeuwen geleden. Zij doen dit met een iPad, iPhone of Android. Aanleiding is de mysterieuze verdwijning van een hoofdkanon. Er is paniek, omdat het kanon nodig is om een aanval van de Spanjaarden af te slaan. Tijdens de speurtocht door de vesting gaan de kinderen op zoek naar een kanon en historische attributen.

De Dromenvanger

Onlangs liep een groepje scholieren van basisschool de Dromenvanger samen met leraar Bert Kops als proef de speurtocht. Ook de jeugdburgemeesters Lisa van Hulten en Isis van de Water zijn van de partij. Voor de poort van het Gouverneurshuis wordt de speurtocht gestart. Op het schermpje van de app verschijnt, ondersteund met muziek en beelden, een onheilsbericht. "Heusden wordt aangevallen door de Spanjaarden. Maar het belangrijkste kanon van de stad is op mysterieuze wijze verdwenen. Het moet ergens bij het kasteel staan. Help de burgemeester om het kanon te vinden!" De kinderen gaan gedreven op zoek. Onderweg luisteren de kinderen, oriënteren zich en luisteren vervolgens naar aanwijzingen. Deze worden met filmpjes over Heusden door acteurs, ondersteund met aanzwellende muziek, ingesproken.

De onneembare stad

Voor volwassenen staat 'De onneembare stad' op de app. Tijdens de route gaat de tocht langs het kasteel, de vestingwallen, gevelstenen en de Heemtuin. Ook de Veerpoort de Herptse Poort wordt niet overgeslagen. Via het monumentale pand de Republiek wordt stilgestaan bij het voormalige stadhuis, thans Bezoekerscentrum. Daar wordt het tragische verhaal van de Stadhuisramp, waarbij 134 onschuldige burgers tijdens de nacht van 4 op 5 november 1944 om het leven kwamen, verteld. Daarna wordt ondersteund met anekdotes aandacht besteed aan de monumentale Grote of Catharijnekerk.

Beleving centraal

De app is ontwikkeld door Dutch Roze Media."Vorig jaar zijn we in contact gekomen met het Gouverneurshuis en de gemeente Heusden. Samen hebben we bekeken hoe we onze deskundigheid van augmented reality konden inzetten. Beleving staat hierbij centraal," aldus Alex van Happen van Dutch Rose Media.
Het project is in samenwerking met de gemeente Heusden, het Gouverneurshuis, Streekarchief Langstraat Heusden-Altena, basisschool De Dromenvanger en de Heemkundekring Onsenoort en lokale acteurs gerealiseerd. De app kan worden gedownload via de play store en app store. In de app store dien je te zoeken naar 'Go Heusden'. Het is natuurlijk belangrijk om met een volle batterij op stap te gaan.

Meer berichten