De aanleg van de haven in Heusden. Dit is één van de vele historische foto's die te bewonderen is tijdens de expositie 'De Restauratie van Heusden'.
De aanleg van de haven in Heusden. Dit is één van de vele historische foto's die te bewonderen is tijdens de expositie 'De Restauratie van Heusden'. (Foto: )

Gouverneurshuis en SALHA staan stil bij restauratie Heusden

  Historie

Vanaf vrijdag 12 april is in Het Gouverneurshuis de tentoonstelling 'De Restauratie van Heusden' te zien over de fascinerende metamorfose van deze prachtige vestingstad.

HEUSDEN - Wie nu door het charmante vestingstadje Heusden loopt, kan zich nauwelijks voorstellen dat het een halve eeuw geleden sterk vervallen was. Heusden was zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. In de jaren vijftig leek het erop dat de sloopkogel eraan te pas zou komen. Maar op de valreep maakten de Heusdenaren een radicaal andere keuze. Ze besloten het historische karakter in ere te houden en het stadje minutieus te restaureren. Huis voor huis, steen voor steen. Met twee binnententoonstellingen, een buitenpresentatie, een boek, een symposium, lezingen en educatieve activiteiten besteden Het Gouverneurshuis en Streekarchief Langstraat Heusden Altena (SALHA) uitgebreid aandacht aan deze rijke geschiedenis. Samenstellers zijn Hildo van Engen (directeur SALHA) en Annemarie Lavèn (bestuurslid Het Gouverneurshuis).

Expositie

Centraal in de activiteiten staat de expositie 'De Restauratie van Heusden', die van 12 april tot en met 13 oktober voor publiek te zien is in museum Het Gouverneurshuis aan de Putterstraat 14. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de metamorfose van Heusden: hoe de door oorlogsgeweld kapotgeschoten stad transformeerde in een tot in de puntjes gerestaureerde vestingstad.

Maquettes

In het Bezoekerscentrum aan de Pelsestraat 17 is naast de grote maquette van Heusden de presentatie 'Heusden op de kaart' te bezoeken. Aan de hand van markante stadsplattegronden en maquettes wordt hier de bouwgeschiedenis van Heusden verteld.

Fotozuilen

Op de Vismarkt en op het pleintje voor het oude Stadhuis aan de Pelsestraat staan van 12 april tot 18 augustus twee fotozuilen met historische straatbeelden van Heusden. In september vindt er ook een symposium plaats over naoorlogse restauratieopvattingen, met Heusden als casus. Tevens wordt dan een boek over de restauratie gepresenteerd.

Openingstijden

De Restauratie van Heusden is een samenwerkingsverband tussen het Gouverneurshuis en het Streekarchief Langstraat Heusden Altena. Openingstijden Het Gouverneurshuis: vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.gouverneurshuis.nl. Openingstijden Bezoekerscentrum: maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen de tentoonstellingen te bezoeken, is de toegang gratis.

Meer berichten