Grote belangstelling was er toen op 7 november 1923 een tram ontspoorde en een huis binnenreed. Het huis, waar de tram binnenreed, stond op de plaats waar nu restaurant De Kluis is. Foto: Collectie Nico de Bonth
Grote belangstelling was er toen op 7 november 1923 een tram ontspoorde en een huis binnenreed. Het huis, waar de tram binnenreed, stond op de plaats waar nu restaurant De Kluis is. Foto: Collectie Nico de Bonth (Foto: Collectie Nico de Bonth)

Dorpswandeling in het centrum van Vlijmen

  Historie

Heemkundekring Onsenoort presenteert zondag een dorpswandeling in het centrum van Vlijmen. Het vertrek is om 10.00 bij Hotel Prinsen. Tijdens de twee uur durende wandeling vertelt Bart Beaard op een aantal punten wat in de vorige eeuw er zoal in het Vlijmense centrum veranderd is. De wandeling wordt gedaan aan de hand van het fotoboek 'Dorpswandeling Vlijmen' dat te koop is bij BRUNA of vóór de wandeling. Opgeven is niet nodig en de wandeling is gratis.

VLIJMEN - Tijdens de wandeling wordt enkele keren verteld over de stoomtram die tussen 1896 en 1937 ook door Vlijmen reed. De lijn begon bij het tramstation in 's-Hertogenbosch, nu Emmaplein, en liep door Vlijmen en Nieuwkuijk tot Drunen waar de tramremise was. Deze tramremise werd gebruikt voor stalling, onderhoud en opstarten van de stoomlocomotief. Ook was er een splitsing van de tramlijn. Eén lijn liep door de Baardwijkse Overlaat naar Baardwijk en vervolgens naar de Waalwijkse haven. De andere lijn ging door Elshout en Oudheusden naar de tramkade in Heusden. De lijn werd gebruikt voor personen- en goederenvervoer en de tram bestond uit een stoomlocomotief met kolenwagen, enkele personenwagons en enkele goederenwagons en op woensdag enkele veewagons voor de Bossche veemarkt. De tramlijn naar de tramhaven Heusden werd ook veel gebruikt door de Vlijmense mandenmakerij Van Wagenberg - Festen. Het bedrijf had aan de tramhaven een opslagterrein voor manden en teenhout.

Meer berichten