De studiezaal van het Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Het BHIC heeft deze en zo'n 100 andere onderwijsinternaten online in kaart gebracht. Foto: BHIC
De studiezaal van het Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Het BHIC heeft deze en zo'n 100 andere onderwijsinternaten online in kaart gebracht. Foto: BHIC (Foto: )

BHIC heeft alle rooms-katholieke internaten online gezet

  Historie

Op kostschool zitten, veel 55-plussers hebben daar nog herinneringen aan. Ouders stuurden hun kinderen vroeger massaal naar een internaat. Je kreeg daar kost en inwoning. Voor de één was het een straf, voor de ander juist een voorrecht.

REGIO - Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft alle rooms-katholieke onderwijsinternaten online in kaart gebracht met foto's en verhalen, in totaal zon 100 stuks. Elke Brabander die op kostschool heeft gezeten, kan hier zijn of haar school terugvinden en herinneringen delen: https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/internaten.

De meeste Brabantse kostschoolgangers weten het nog goed. Je kreeg een chambrette of een bed op een slaapzaal, uitgerust met een nachtkastje en een eenvoudige linnenkast. Ook een plek om je kruisje en een wijwaterbakje op te hangen. Je moeder nam je van tevoren mee naar de winkel voor een voorraadje kleding: onderbroeken, hemden, handdoeken, een paar zakdoeken en voor de meisjes bandages voor als je ongesteld was. En overal werd je naam (of nummer) in geborduurd. Dan volgde het afscheid van je familie, broers en zussen, want het kon weer even duren voor je elkaar weer zag. Het moment van vertrek was emotioneel: daar ging je dan, met je koffertje gevuld met wat kleding naar de zusters of broeders.
Voor katholieke kinderen was kostschool een vanzelfsprekendheid. Vaak moesten kinderen ver fietsen om naar een katholieke school te gaan, dus dan was kostschool een uitkomst. Het scheelde ouders van grote gezinnen ook vaak een hoop drukte thuis. Bovendien was het eigenlijk de enige manier om verder te leren. De meisjes gingen naar de zusters, de jongens naar de broeders of priesters. Onderwijsinternaten waren ontzettend populair. Ze boden onderwijs in alle soorten en maten, voor alle onderwijstypen en -niveaus en ze waren werkelijk overal te vinden. In de periode 1950-1970, de hoogtijddagen, telde Noord-Brabant er wel bijna honderd.
Het is geen geheim dat oud-internen hun kostschoolverblijf heel verschillend waarderen. Voor sommigen was het een baken van rust, anderen kijken er vol afschuw op terug. Want veel kostschoolkinderen zijn getekend door die periode. Velen zullen zich in ieder geval herkennen in de foto's en verhalen op deze nieuwe themasite, die deel uitmaakt van Wierook, wijwater worstenbrood, het rijke roomse leven in Brabant (1900-1970).
Ook op kostschool in Brabant gezeten? Kijk dan snel of jouw school erbij staat en vertel hoe jij deze tijd hebt ervaren.

Meer berichten