In de gemeente Heusden wordt de komende weken stilgestaan bij de lokale Joodse geschiedenis. Op de foto de Joodse begraafplaats in Heusden. Foto: Hans van den Eeden
In de gemeente Heusden wordt de komende weken stilgestaan bij de lokale Joodse geschiedenis. Op de foto de Joodse begraafplaats in Heusden. Foto: Hans van den Eeden (Foto: Hans van den Eeden)

Stilstaan bij Joodse geschiedenis in de gemeente Heusden

  Historie

Op dinsdag 12 maart vindt in de gemeente Heusden een bijzondere ceremonie plaats. De Duitse kunstenaar Günter Demnig komt dan vanuit Duitsland naar hier voor het plaatsen van een drietal 'stolpersteinen' (struikelstenen).

REGIO - Günter Demnig begint zijn dag om 09.00 uur met het leggen van de eerste van drie stenen bij Wolput 12 in Vlijmen. Daarna vertrekt hij naar het kerkplein in Nieuwkuijk ter hoogte van KBS Het Kompas. Daar worden omstreeks 09.15 uur de volgende twee stenen gelegd.
De ceremonie bij KBS Het Kompas met de plaatsing van twee 'stolpersteinen' zal uiterst respectvol worden omlijst. Hierbij zijn ook kleinkinderen van Hans Leo Berg aanwezig. Een van de kleindochters en burgemeester Willemijn van Hees zullen tijdens de ceremonie het woord voeren. Verder worden scholieren van basisscholen De Vijfhoeven in Vlijmen en Het Kompas in Nieuwkuijk hierbij betrokken. De Educatie Commissie van Heemkundekring Onsenoort heeft hiervoor een lesbrief opgesteld. De ceremonie wordt afgesloten door een delegatie van Harmonie De Eendragt van Onsenoort en Nieuwkuijk met 'The Last Post' en het 'Wilhelmus'.

Zestigduizend stenen

Inmiddels heeft Günter Demnig al meer dan zestigduizend struikelstenen vervaardigd. De kunstenaar is met dit project begonnen in het jaar 2000. Aanvankelijk alleen in Duitsland, inmiddels ook in vele andere landen in Europa. Het project is opgezet om de mensen in herinnering te houden die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord, of tot zelfmoord gedreven zijn. In een messing plaat met een afmeting van 10 bij 10 centimeter worden de gegevens van de te herdenken persoon gestanst. Dat zijn naam en geboortedatum, de datum van de deportatie en plaats en datum van overlijden.

Buigen

"De Stolperstein wordt doelbewust in het trottoir geplaatst, omdat je dan moet buigen om de tekst te kunnen lezen. 'Struikel met je hoofd en met je hart over deze steen', aldus Demnig.
Iedere Stolperstein wordt voor het vroegere woonadres van de betrokkene gelegd. Daarom wordt een steen voor Josef Hirnheimer bij Wolput 12 in Vlijmen en voor Fritz Israël Hirschfeld en Hans Leo Berg in Nieuwkuijk ter hoogte van KBS Het Kompas gelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hier het Sint Gertrudisgesticht gestaan, waar deze mannen tot hun deportatie hebben gewoond.

Expositie

Vanaf 8 maart tot en met 6 april wordt in de bibliotheek van Vlijmen een expositie over de 'Joodse geschiedenis in Heusden' gehouden. Tijdens deze expositie wordt onder andere ook aandacht besteed aan de Joodse begraafplaats (foto) en de voormalige synagoge in Heusden. Naast de 'stolpersteinen' staan in deze expositie ook de verzetshelden in de gemeente Heusden tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Heemkundekring Onsenoort presenteert deze activiteit in samenwerking met de betrokken basisscholen en de bibliotheek.

Meer berichten