Heemkundekring Onsenoort heeft een expositie samengesteld over de mandenmakerij in Vlijmen. Op deze foto zie je de opslag van rietwerk bij Rietwerk Verboord, producten geïmporteerd vanuit Oost-Europese en Aziatische landen.
Heemkundekring Onsenoort heeft een expositie samengesteld over de mandenmakerij in Vlijmen. Op deze foto zie je de opslag van rietwerk bij Rietwerk Verboord, producten geïmporteerd vanuit Oost-Europese en Aziatische landen. (Foto: Collectie Verboord)

Expositie over demandenmakerij van Vlijmen e.o.

  Historie

Aanstaande zondag van 13.00 tot 17.00 uur is de expositie 'Mandenmakerij Vlijmen' van heemkundekring Onsenoort weer geopend in de kasteeltoren van Mariënkroon aan de Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk. De toegang is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid.

NIEUWKUIJK - Vroeg in de 20e eeuw ontstond in de regio Vlijmen de mandenmakerij voor het vervoer van hop. Toen de betekenis van de hopteelt afnam zorgde de export van manden naar Engeland voor een grote bloei, die in 1930 een hoogtepunt bereikte met anderhalf miljoen manden per jaar. Er waren toen zo'n 1000 mensen werkzaam in de mandenmakerij. Door de vervanging van manden door kisten nam de betekenis van de mandenmakerij geleidelijk af. Toch duurde het nog tot 2008 voordat de laatste handelsfirma haar activiteiten in de regio beëindigde.

Meer berichten