Prachtige foto van Keeke Braat samen met haar opa en oma Braat. Keeke runde een kruidenierswinkeltje met zoetwaren  in Heusden.
Prachtige foto van Keeke Braat samen met haar opa en oma Braat. Keeke runde een kruidenierswinkeltje met zoetwaren in Heusden. (Foto: )

Boek over Heusdense Keeke Braat

  Historie

Laat in Heusden de naam Keeke Braat vallen en veel, vooral oudere Heusdenaren, gaan aan het vertellen. Over Keeke -geboren als Cornelia Maria Koolen (1895-1988) - die een kruidenierswinkeltje met zoetwaren had in het pittoreske stadje Heusden. Keeke was en deed meer, zij bleek een bijzondere vrouw. Dat ontdekte Hetty Kegge, ook een van oorsprong Heusdense, bij intensief speurwerk naar Keeke's historie en achtergrond. Er kwam veel boven water. Hetty Kegge stelde een rijk gedocumenteerd boek samen over wellicht een van de meest opmerkelijke burgers uit Heusden. "Keeke. Opvallend onopvallend" schetst een prachtig beeld van een bijzondere Heusdense vrouw.

HEUSDEN - Iedereen kende Keeke Braat uit de tijd dat de vrouw haar winkeltje dreef midden in Heusden. Ook Hetty Kegge. Zij put uit eigen herinnering aan het winkeltje met verlokkelijk snoepgoed: "Voor de Heusdense jeugd die vijf cent of nog mooier, een dubbeltje had, was het moeilijk kiezen uit de variëteit aan snoepgoed, daar in Keeke's winkel". Hetty ziet de beelden nog voor zich. "Zakjes salmiak waar je met een vinger dat lekkere zoute poeder uit moest peuteren, trekdrop, spekken, snoeppapier, nogablokken, een Bazooka-kauwgom gedraaid in een stripwikkel, noem maar op. Zoveel lekkers vlak voor je neus uitgestald, maakte de keuze niet gemakkelijk, dus aanwijzen, in overleg gaan met elkaar en af en toe eventjes stiekem die grote, in cellofaan verpakte zuurbal aanraken, hoort erbij", vertelt de voormalige Heusdense.
Achter Keeke Braat school echter ook een persoonlijkheid die op andere terreinen en in andere omgevingen had verkeerd. Dat ontdekte Kegge in haar speurtocht door heel diverse archieven. De door Kegge geraadpleegde bronnen onthulden een vrouw met een beslist onalledaagse persoonlijke geschiedenis. "Keeke was een vrouw die geen gemakkelijke jeugd kende, maar met haar sterk onafhankelijk karakter bracht ze het tot in de hoogste, zelfs tot in koninklijke kringen. Ze was als een vis thuis in aristocratische milieus, waar ze werkte en woonde. Daar ontmoette zij mensen met wie ze buitenlandse reizen maakte. Mensen van wie zij uitnodigingen ontving voor etentjes binnen paleizen". Een schril contrast, wil Hetty Kegge zeggen, met de manier waarop ze haar laatste jaren in Heusden doorbracht. Teruggetrokken en soms buiten de realiteit levend. Keek, een opvallend onopvallende vrouw. Een vrouw kortom met een boeiend levensverhaal. "Keeke. Opvallend onopvallend", opgetekend door Hetty Kegge.
Hetty Kegge-Sprengers uit Sint-Michielsgestel is geboren en opgegroeid in Heusden. Haar interesse in de Heusdens geschiedenis en haar bewoners is na haar vertrek uit het stadje altijd gebleven. Eerder verscheen van haar "De Jonker ... Fris ingeblikt. Meer dan conserven alleen". In de ban van Keeke besloot ze deze minibiografie te schrijven. Niet alleen een aanrader voor Heusdenaren. Informatie en bestelling: hetsprengers@gmail.com.

Meer berichten