Truus Pelders-van Haren heeft een boek geschreven over de geschiedenis van haar geboorteplaats Hedikhuizen. Foto: Yuri Floris Fotografie
Truus Pelders-van Haren heeft een boek geschreven over de geschiedenis van haar geboorteplaats Hedikhuizen. Foto: Yuri Floris Fotografie (Foto: Yuri Floris)

Sprokkels uit de geschiedenis van Hedikhuizen

  Historie

Hedikhuizen heeft een boeiende geschiedenis. Het loont de moeite deze op te schrijven. Dit is de mening van Truus Pelders-van Haren (68). Het resultaat is een boek: 'Sprokkels uit de geschiedenis van Hedikhuizen'.

ELSHOUT - Truus is in 1949 aan 't Heleind in Hedikhuizen geboren en opgegroeid. Haar man Bart haalde haar 45 jaar geleden naar Elshout. De geschiedenis van 'Hekese' liet haar echter niet meer los: "Ik heb altijd veel belangstelling voor geschiedenis gehad. Vanaf 1967 heb ik alles over Hedikhuizen bij elkaar gesprokkeld, verzameld, uitgeknipt en opgeplakt". Ongeveer zes jaar geleden was er geen houden meer aan en kroop Truus achter de computer. Bij het schrijven van het boek werd ze geholpen door de verhalen van haar vader Piet van Haren (1918-2000) en oom Toontje van Haren (1881-1972). Ook kreeg ze steun van de Heemkundekring Onsenoort en het Streekarchief Langstraat Heusden/Altena.
Het boek telt vier hoofdstukken. Aangenomen wordt dat het dorp gesticht is door Robert III, heer van Heusden. In hoofdstuk 1 komt de tijd aan de orde (tot 1935) dat Hedikhuizen met een deel van Haarsteeg een zelfstandige gemeente vormde. Bijzonder is ook de kerkgeschiedenis van het dorp dat in hoofdstuk 2 wordt beschreven. Zo vielen Hedikhuizen en Luttelherpt tot 1559 onder het bisdom Luik. Het Oude Maasje vormde de grens. Bij de opmars van de geallieerden op 4 november 1944 vluchtten de Duitsers over de Bergsche Maas. Om te voorkomen dat de geallieerden de kerk als uitkijkpost zouden gebruiken, werden de Lambertuskerk en protestantse kerk ernstig beschadigd. In hoofdstuk 3 blijkt dat rivier de Maas nauw met het dorp is verbonden. Aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, werd de Bergsche Maas veelal handmatig gegraven. Koningin Wilhelmina kwam voor de opening in 1904 van de Maasmond naar Heusden. Ook in de oorlogsjaren speelde de Bergsche Maas een belangrijke rol. In de nadagen van 1944 werd Hedikhuizen zelfs frontgebied. Hoofdstuk 4 gaat over de (oudere) inwoners van het dorp en hun belevenissen.

Intekenen
Het boek 'Sprokkels uit de geschiedenis van Hedikhuizen' is in eigen beheer uitgegeven en verschijnt rond de komende jaarwisseling. Het is een full-colour boek, 75 pagina's met hard cover en gaat 24,95 euro kosten. Mensen die vóór 30 november intekenen betalen slechts 19,95 euro per boek. Intekenen voor het boek kan door een mail te sturen naar sprokkelshedikhuizen@gmail.com, of telefonisch op 0416 375260.

Meer berichten