Zondag wordt in Heusden de stadhuisramp herdacht.  Leerlingen van groep 8 dragen dan de zorg van de herdenkingssteen over aan groep 7.
Zondag wordt in Heusden de stadhuisramp herdacht. Leerlingen van groep 8 dragen dan de zorg van de herdenkingssteen over aan groep 7. (Foto: )

Herdenking stadhuisramp Heusden

  Historie

Op 4 op 5 november 1944 werd het Heusdense stadhuis door de Duitse bezetter opgeblazen. Hierbij kwamen 134 Heusdenaren om het leven. Op zondagavond 4 november wordt de jaarlijkse herdenking op de plaats van het drama gehouden.

HEUSDEN - In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog wanen ruim tweehonderd vestingbewoners zich veilig in de kelder van het Heusdense stadhuis. Door het opblazen van de toren in de nacht van 4 op 5 november komen 134 inwoners om het leven. Ook de toren van de Grote of Catharijnekerk wordt opgeblazen. De rooms-katholieke kerk, de Lutherse kerk en de molen moeten het eveneens ontgelden. Als de Schotse bevrijders op 5 november 1944 in Heusden arriveren, treffen zij een stadje in diepe rouw aan. Wat een bevrijding had moeten worden, wordt een nachtmerrie!

Met de Bergsche Maas zo dichtbij zijn Heusden en omliggende dorpen uitermate kwetsbaar. Door de opmars van de geallieerden vluchten de Duitsers over de Bergsche Maas. Voor het zover is, worden alle hoge torens die dienst kunnen doen als uitkijkpost opgeblazen. Zo wordt in de nacht van 4 op 5 november de Trudokerk in Herpt opgeblazen. De bezetter heeft het ook voorzien op de huidige St. Catharinakerk in Herpt. Maar door technische problemen staat die er nog steeds. In de hervormde kerk in Hedikhuizen schuilt ook een grote groep. Net op tijd, als de springlading is aangestoken, vluchten bewoners het kerkje uit. De rooms-katholieke Sint Lambertuskerk in Hedikhuizen en de hervormde kerk in Doeveren worden ook neergehaald. De Drunense Hertogin Johanna van Brabant molen ontsnapt op een haar aan een grote ramp. Vijfennegentig mensen schuilen er van 30 oktober tot en met 5 november 1944. Terwijl onderduikers zich in de molen schuilhouden, wordt de bovenverdieping door drie Duitse militairen als uitkijkpost gebruikt. De opdracht is helder: bij de opmars van de geallieerden moet de molen worden opgeblazen. Deze drie Duitse militairen blijven echter zo lang mogelijk op hun post om de mensen te beschermen. Op 4 november 1944 wordt Drunen bevrijd.

Op zondagavond 4 november om 20.00 uur wordt bij het Heusdense stadhuis de stadshuisramp herdacht. Tijdens de herdenking dragen leerlingen van groep 8 de zorg van de herdenkingssteen over aan groep 7. Vanaf 19.00 uur is er een een samenkomst in de Grote of Catharijnekerk in Heusden. Lees voor meer informatie over deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Heusden het hoofdstuk 'Bommen en granaten langs de Zuiderwaterlinie' in het boek 'Thuis in de Abdij', verkrijgbaar in de boekwinkel.

Meer berichten