Hans van den Eeden: "Als de nood aan man kwam, stond de deur van de abdij altijd open om mensen op te vangen." Foto: Yuri Floris Fotografie
Hans van den Eeden: "Als de nood aan man kwam, stond de deur van de abdij altijd open om mensen op te vangen." Foto: Yuri Floris Fotografie (Foto: )

Mariënkroon was vele eeuwen lang een toevluchtsoord

  Historie

Mensen die kwetsbaar moet je opvangen. Deze regel van Benedictus, grondlegger van de kloosterorde van de cisterciënzers, hebben ze in abdij Mariënkroon regelmatig handen en voeten gegeven. Vluchtelingen kregen er altijd een warm welkom, zo is te lezen in het boek van Hans van den Eeden: 'Thuis in de abdij, vluchtelingen in Mariënkroon 1904-2018'.

NIEUWKUIJK - Anderhalf jaar lang heeft Van den Eeden archieven doorgespit om een beeld te krijgen van de rol die de abdij heeft gespeeld in tijden van nood, dat mensen op drift raakten. "De paters waren buitengewoon gastvrij", zegt de auteur. "Vluchtelingen konden er altijd terecht. In Nieuwkuijk zul je bijvoorbeeld geen kwaad woord horen over de abdij."

Tweede Wereldoorlog
De reden daarvoor, dan moeten we teruggaan naar oktober en november 1944. "De geallieerden wilden doorstoten naar de Maas en de Duitsers met grof geweld verjagen. Daardoor lag Nieuwkuijk in de vuurlinie. Toen bij de familie Van Son drie kinderen waren getroffen door een granaat, trokken de 1700 bewoners naar de abdij." Zoveel mensen opvangen, het was improviseren. "Daartoe werd een kelder met aardappels leeggemaakt. Die aardappelen kwamen in de tien gaarkeukens terecht. 's Morgens werd ontbeten met erwtensoep, 's middags en 's avonds stonden er aardappelen op het menu." En ook: "Er zijn negen baby's geboren. Dertien mensen zijn er overleden."

Andere rampen
In de Eerste Wereldoorlog bood de abdij onderdak aan Belgische vluchtelingen. "Bij andere rampen zetten ze ook de deuren open. Zo hebben er met de Watersnoodramp in 1953 Zeeuwse gezinnen gebivakkeerd. Drie jaar later konden Hongaren er terecht." Focolare, de nieuwe bewoners van Mariënkroon, ontfermde zich in 2015 en 2017 over vluchtelingen. Het betrof 118 Syriërs en Eritreeërs. De gemeente had ambtenaren voor hand- en spandiensten vrijgesteld. Van den Eeden heeft voor zijn boek diverse getuigen gesproken. "Soms hadden mensen er hun leven lang maar amper over gesproken. Iedereen was vol lof over het onbaatzuchtige karakter van de paters.

Eerste exemplaar
'Thuis in de abdij, vluchtelingen in Mariënkroon 1914-2018' zal op zondag 21 oktober in de abdij in Nieuwkuijk worden gepresenteerd. Hildo van Engen, directeur van het streekarchief Langstraat Heusden Altena, zal het eerste exemplaar in de abdij ontvangst nemen. Het full colour boek is à 29,50 euro is bij de boekwinkels en via hvdeeden@home.nl te bestellen via ISBN: 978-90-78108-06-01. Stichtng Lyra verloot gratis drie boeken. Voor 1 november kunnen lezers zij zich melden bij: hvdeeden@home.nl.

Meer berichten