Kunstenaar Karel van Veen schilderde tijdens zijn gevangenschap op Beekvliet 80 prachtige portretten van zijn medegijzelaars.
Kunstenaar Karel van Veen schilderde tijdens zijn gevangenschap op Beekvliet 80 prachtige portretten van zijn medegijzelaars. (Foto: )

Lezingen in Gouverneurshuis in kader van 75 jaar bevrijding

  Cultuur

De komende periode worden in het Gouverneurshuis in Heusden drie boeiende lezingen over de Tweede Wereldoorlog gegeven. Aanleiding is de tentoonstelling 'Tussen strijd en vrijheid' die tot en met 31 mei in het museum te zien is.

HEUSDEN - Met als thema 'Het gezicht van Gestel' is op donderdagavond 12 december Yve de Vries te gast. Tijdens haar lezing vertelt zij aan de hand van haar boek over de gijzelaars van Beekvliet. Op 4 en 5 mei 1942 werden 460 mannen door de bezetter opgepakt en ondergebracht in Kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Deze mannen dienden als preventieve gijzelaars. Bij sabotageacties, gericht tegen de nazi's, zouden ter vergelding gijzelaars worden gedood. Het waren allen vooraanstaande mannen, zoals Willem Drees, Jan de Quay en Anton van Duinkerken. Maar ook musici Willem en Hendrik Andriessen, professor Johan Huizinga en schilder Karel van Veen. De laatste schilderde portretten van meer dan tachtig van zijn medegijzelaars. Deze portretten vormen de rode draad van de lezing.
Op donderdagavond 16 januari verzorgt Hans van den Eeden een lezing met als thema 'Heusden op weg naar de vrijheid'. Hij vertelt hoe inwoners uit de huidige gemeente Heusden hun vrijheid duur moesten betalen. Ook de opvang van 1700 vluchtelingen in abdij Mariënkroon komt aan de orde. Onder zeer primitieve omstandigheden werden er mensen uit Nieuwkuijk, Heusden en omgeving opgevangen. Tevens werden er negen baby's geboren. Met als titel 'Thuis in de abdij' schreef Van den Eeden onlangs een boek over dit onderwerp.
Op donderdagavond 19 maart is archivaris Harrie de Raad uit Alkmaar te gast. Hij verzorgt dan een lezing over Hulp Actie Rode Kruis (HARK). Deze hulpverlening richtte zich op verstrekken van goederen aan zwaar getroffen gebieden. In 1946 werden met drie boten hulpgoederen in de vesting afgeleverd. In Vlijmen en Nieuwkuijk gebeurde dat met vrachtwagens. Omdat de huizen, of wat daar van over was, ernstig waren beschadigd, werd deze hulpverlening erg op prijs gesteld.

Alle drie de lezingen worden gegeven in Museum Het Gouverneurshuis aan de Putterstraat 14 in Heusden. Aanvang lezingen om 20.00 uur. De organisatie is in handen van Vrienden van het Gouverneurshuis in samenwerking met het comité Bevrijding Heusden, Vlijmen en Drunen. De entree bedraagt 7,50 euro per persoon. Vrienden van Het Gouverneurshuis betalen slechts 6 euro. Reserveren voor de lezingen kan via de mail: vrienden@gouverneurshuis.nl.

Meer berichten