Kamerkoor VOX presenteert in december vier kerstconcerten waarin de 'Messiah' van Georg Friedrich Händel centraal staat.
Kamerkoor VOX presenteert in december vier kerstconcerten waarin de 'Messiah' van Georg Friedrich Händel centraal staat. (Foto: )

Kamerkoor VOX zingt de 'Messiah' van Händel'

  Cultuur

In aanloop naar Kerstmis geeft Kamerkoor VOX dit jaar vier kerstconcerten waarin één groot werk centraal staat: de 'Messiah' van Georg Friedrich Händel. Uit dit oratorium worden 'highlights' uitgevoerd, bestaande uit een groot aantal koordelen afgewisseld met aria's door de sopraan Heleen Bongenaar.

NIEUWKUIJK - Kamerkoor VOX en Heleen Bongenaar worden tijdens deze concerten op het orgel begeleid door Rob Nederlof en Gerard Habraken. Het geheel staat onder leiding van dirigent Ad Broeksteeg. Het programma, waarin het bekende 'Hallelujah' zeker niet zal ontbreken, duurt ongeveer 70 minuten. De concerten vinden plaats op zaterdag 14 december om 20.30 uur in Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk, zondag 15 december om 14.30 en 16.30 uur in de Gasthuiskapel in Zaltbommel en zaterdag 21 december om 20.30 uur in de Lambertuskerk in Vught
In 1741 componeerde Händel dit oratorium in slechts drie weken tijd en gebruikte hij bijbelteksten die de dichter Charles Jennens hem had gegeven. Jennens was een groot bewonderaar van Händel. De première van de Messiah vond onder zijn leiding plaats in Dublin op 13 april 1742. Händel wilde in de "Messiah" uitdrukking geven aan menselijke emoties en daarmee dramatische effecten creëren. Het leverde schitterende muziek op met prachtige aria's en aanstekelijke koordelen waarvan het 'Hallelujah' wel het meest bekend is. Hij schreef het werk oorspronkelijk voor een kleine vocale en instrumentale bezetting. De uitvoering door Kamerkoor VOX komt dicht bij deze oerversie gezien het aantal zangers (24) en een begeleiding uitsluitend door orgel.
Kamerkoor VOX geniet inmiddels bekendheid in de Bommelerwaard en omgeving. Het is een enthousiast en ambitieus ensemble dat zich ten doel stelt op kwalitatief hoog niveau koormuziek ten gehore te brengen. Sinds de oprichting in 2015 staat het koor onder de bezielende leiding van dirigent Ad Broeksteeg.
Kaarten kosten 18 euro in de voorverkoop. Bestellen kan op www.kamerkoorvox.nl. Aan de kassa kosten deze 20 euro.

Meer berichten