De Jostiband verzorgt op vrijdagavond 13 december een dubbel optreden in de Catharijnekerk in Heusden. Een kaartje kost 5 euro.
De Jostiband verzorgt op vrijdagavond 13 december een dubbel optreden in de Catharijnekerk in Heusden. Een kaartje kost 5 euro. (Foto: )

Jostiband gaat de vesting betoveren

  Cultuur

Op vrijdagavond 13 december betovert de Jostiband Heusden. Tijdens twee bijzondere concerten in de Catharijnekerk waar het plezier van afspat laat de band muzikaal van zich horen.

door Hans van den Eeden

HEUSDEN - De Jostiband bestaat louter uit muzikanten met een verstandelijke beperking. Sinds 1966 is dit orkest uit Zwammerdam over heel de wereld actief. En nu komen ze dus ook naar Heusden. "Wij vinden het fantastisch om in het mooie vestingplaatsje Heusden te mogen spelen. Ook de Catharijnekerk spreekt ons zeer aan. We komen overigens niet met 130 muzikanten naar Heusden, maar met een delegatie van ongeveer 35 mensen", aldus concertleider Lyan Verburg.
De band wordt in Nederland erg gewaardeerd. Zo vonden de muzikanten het een grote eer een optreden te verzorgen voor de toenmalige koningin Beatrix en Prinses Juliana. Bijzonder was ook het concert samen met André Rieu. De Jostiband levert wekelijks dat muziek een prima uitlaatklep is voor mensen met een verstandelijke beperking. Overigens denkt de band nooit in beperkingen, maar juist in mogelijkheden. De dynamische optredens vormen hiervoor het levend bewijs. Dit tot groot enthousiasme van het publiek. Dat zal in de Catharijnekerk niet anders zijn. Met een mix van passie en plezier strooit de Jostiband met muzikale noten. De leden van de band bespelen allen een eigen instrument. Zij musiceren niet individueel, maar samen. De lol straalt van de gezichten af en de tussendoortjes van de muzikanten zijn vermakelijk. Een optreden van de Jostiband is dan ook meer dan muziek. Het is een sociaal gebeuren!
De kracht van het gezelschap schuilt mede in de grote variëteit aan instrumenten. Dit loopt uiteen van accordeons, keyboards, bekkens, klokkenspellen, triangels, tamboerijnen, tot castagnetten. Orkestleider Lyan Verburg hoopt dat het orkest een bijdrage mag gaan leveren aan het Eurovisie Songfestival. Volgens haar is het goed om de positieve energie van de band aan heel Europa te laten zien. De band is voor de zekerheid alvast het lied 'Dinge-a-Dong' aan het oefenen...

Praktische informatie

Het dubbele optreden van de Jostiband is een initiatief van 'Wat bezielt Heusden'. Aanvang concerten om 19.00 en 20.30 uur. Kaarten voor de optredens van de Jostiband kunnen voor 5 euro per stuk gekocht worden via de website van 'Wat Bezielt Heusden': www.watbezieltheusden.nl. Om teleurstelling te voorkomen wordt het aangeraden om op tijd je kaarten te reserveren! Leuk bijkomende detail: op vrijdag 13 en zaterdag 14 december staat het centrum van Heusden ook in het teken van 'Christmas Shopping by Candlelight'.

Meer berichten