Hildo van Engen vertelt tijdens de Drunense Deining het verhaal achter de restauratie van Heusden. Foto: Yuri Floris Fotografie
Hildo van Engen vertelt tijdens de Drunense Deining het verhaal achter de restauratie van Heusden. Foto: Yuri Floris Fotografie (Foto: )

Restauratie van Heusden in de Drunense Deining

  Cultuur

Wie Heusden bezoekt, kan zich nauwelijks voorstellen dat het vestingstadje er een halve eeuw geleden slecht aan toe was. Want het toch al niet welvarende Heusden kwam zwaar geschonden uit de Tweede Wereldoorlog.

DRUNEN - Tijdens de naoorlogse wederopbouwjaren leek het erop dat de sloopkogel eraan te pas zou komen en Heusden een flinke moderniseringsslag zou ondergaan. Op de valreep maakten de Heusdenaren echter een radicaal andere keuze. In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw werd een uitzonderlijke krachtsinspanning gedaan om het stadje en zijn vestingwerken volledig te restaureren.

Keerzijde

Dit reusachtige project had echter een keerzijde: door oplopende kosten kwam Heusden in zware financiële problemen. Bij de aanpak van deze problematiek waren verschillende bewindslieden betrokken; het waren uiteindelijk vrouwelijke politici die een oplossing wisten te forceren. Ook klonk er kritiek op de manier waarop de restauratie is uitgevoerd. Heusden zou een museumstadje zijn geworden, een nostalgische reconstructie van een verleden dat in werkelijkheid nooit heeft bestaan. Maar is die kritiek wel terecht? Streekarchivaris Hildo van Engen vertelt op zaterdag 5 oktober om 11.00 uur tijdens de Drunense Deining in de Bibliotheek aan de Rooseveltstraat 32 in Drunen het verhaal achter de restauratie. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Tentoonstelling

Tot en met 13 oktober is bovendien nog een tentoonstelling te zien over de restauratie van Heusden in museum Het Gouverneurshuis in Heusden.

Meer berichten