Koolroos installatie, gemaakt in 2019 door Linda Nieuwstad in opdracht van Het Noordbrabants Museum, met op de achtergrond het origineel, geschilderd door Cornelis van Spaendonck. Foto: Joep Jacobs
Koolroos installatie, gemaakt in 2019 door Linda Nieuwstad in opdracht van Het Noordbrabants Museum, met op de achtergrond het origineel, geschilderd door Cornelis van Spaendonck. Foto: Joep Jacobs (Foto: )

Reusachtige koolroos verhuist naar Jeroen Bosch Ziekenhuis

  Cultuur

Over enkele weken verhuist een vier meter breed kunstwerk van Het Noordbrabants Museum naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het betreft een werk van kunstenaar Linda Nieuwstad. Haar reusachtige koolroos vormt sinds 26 april 2019 het middelpunt van de tentoonstelling De geur van succes. Gerard & Cornelis, bloemschilders in Parijs in Het Noordbrabants Museum. Deze opvallende installatie, afgeleid van het schilderij Koolroos uit 1800 én een knipoog naar de Tilburgse textielindustrie, is nog tot en met 25 augustus in het museum te zien.

DEN BOSCH - "Bloemen in zo'n groot formaat worden vaak dankbaar ontvangen in ziekenhuizen en zorginstellingen. Er gaat een troostende werking van uit", vertelt Linda Nieuwstad, de maker van de koolroos. In opdracht van Het Noordbrabants Museum werkte zij de koolroos in driedimensionale vorm uit, met als voorbeeld een klein schilderijtje van Cornelis van Spaendonck. De installatie is vier meter breed en meer dan drie meter hoog, inclusief de gemarmerde sokkel. De koolroos wordt net als het origineel vergezeld door vergeet-me-nietjes. Het bloemstuk bestaat uit voornamelijk tweedehands dekens die van origine in Tilburg werden geproduceerd.

Tilburgse textielindustrie

Uit recent onderzoek blijkt dat het financiële succes van Gerard en Cornelis van Spaendonck het startkapitaal vormden voor de Tilburgse textielfabrieken van Van Spaendonck. Na Gerards overlijden in 1822 sloot broer Jan Anthonie Sebastiaan van Spaendonck een overeenkomst met textielfabrikant Norbert Swagemakers voor eene associatie en gemeenschappelijk bedrijf van Laken en Casimir fabriek. De kapitaalinbreng bedroeg 8.000 gulden, waarvan Swagemakers 2.000 gulden inbracht en Jan Anthonie 6.000. Vermoedelijk bezat Norbert de kennis en Jan Anthonie het geld. De winst werd gelijk verdeeld. Volgende generaties zouden de onderneming verder uitbreiden.

Samenwerking

Na 25 augustus verhuist de koolroos van Linda Nieuwstad naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Vanaf 4 oktober zal hij daar, samen met nog meer bloemwerken van haar hand, tijdelijk te zien zijn op de boulevard van het ziekenhuis. Vanuit Het Noordbrabants Museum staan er nog eens vijf beelden in de tuin van het ziekenhuis tentoongesteld, in bruikleen tot maart 2022.

Over de tentoonstelling

Het Noordbrabants Museum toont t/m 25 augustus de grote overzichtstentoonstelling De geur van succes. Gerard & Cornelis van Spaendonck, bloemschilders in Parijs. De expositie vertelt aan de hand van ruim 120 objecten het verhaal van twee Tilburgse broers die aan het eind van de 18de eeuw naar Frankrijk trokken en daar als bloemschilders grote invloed kregen én hun fortuin maakten.

Meer berichten