"Het zelf maken van kleren vond en vind ik nog altijd fantastisch", aldus astrologe Wilma van den Hurk uit Heusden. Foto: Yuri Floris Fotografie
"Het zelf maken van kleren vond en vind ik nog altijd fantastisch", aldus astrologe Wilma van den Hurk uit Heusden. Foto: Yuri Floris Fotografie (Foto: Yuri Floris)

Creatieve duizendpoot Wilma van den Hurk

  Cultuur

'Ieder mens heeft een verhaal. Het is de moeite waard om dit te vertellen en gehoord te worden.' Dit is de overtuiging van Wilma van den Hurk, astrologe in Heusden. Deze creatieve duizendpoot nodigt mensen uit tot zelfreflectie.

door Hans van den Eeden

HEUSDEN - Afgelopen zondagavond besteedde Omroep Brabant aandacht aan de markante Heusdense Wilma van den Hurk. Deze uitzending is onderdeel van een vijfdelige serie van Omroep Brabant. Tijdens deze serie wordt aandacht besteed aan de vijf 'stellingen' (regio's) die de Zuiderwaterlinie telt. Zo worden Heusden en Den Bosch als één stelling gezien. Naast geschiedenis, kunst- en cultuur en landschap wordt ook aandacht besteed aan markante inwoners. Tijdens de uitzending van 14 juli kwam Wilma van den Hurk uitgebreid aan het woord. "Haar historische pand en de visie van Wilma zijn heel bijzonder", aldus programmamaker Justus van den Elzen.

Een bezoek aan haar pand met de naam 'In den Oraniënboom' is zonder meer verrassend. Deze voormalige smidse dateert uit het jaar 1619. "Toen we het pand in 2003 kochten, was het een grote bouwval. Samen met mijn man Kees Savelkouls hebben we het pand helemaal opgeknapt. In 2007 is het pand opgeleverd. Helaas is Kees in 2017 overleden", vertelt Wilma.

Wilma van den Hurk werd in 1946 in Veldhoven geboren en groeide op in een bourgondisch middenstandsmilieu. "Het was thuis een sfeer van aanpakken. Maar ook eerst sparen en dan pas geld uitgeven. Verder je eigen kleren maken en je creativiteit ontwikkelen. Het zelf maken van kleren vond en vind ik nog altijd fantastisch. Het werken met stoffen uit verschillende landen kan ook culturen nader tot elkaar brengen. Vaak komen de bijzondere stoffen vanzelf naar me toe", aldus Wilma. Ze is eraan gewend dat mensen haar uitstraling en zeker haar hoeden en kleren bijzonder vinden. Ook draag ze altijd een bloem in haar haar. "Mensen willen vaak met mij op de foto", lacht ze. Gedreven vertelt Wilma dat haar passie - astrologie - een flinke aanlooptijd nodig had. Het begon ooit als een hobby en dit heeft zich met de jaren ontwikkeld tot een heus beroep. Astrologie is volgens haar dan ook een serieuze wetenschap. "Het bestuderen van de kosmos is erg boeiend. Dit is de basis van de astrologie. Hierbij zijn datum en tijdstip van geboorte van belang. Want ieder mens heeft capaciteiten. Het maken van een karakteranalyse kan helpen om daar beter gebruik van te maken. Bij het werken in teamverband kunnen kwaliteiten van individuele teamleden elkaar versterken. Astrologie biedt iedere keer nieuwe invalshoeken. Zeker als daaraan de elementen vuur, aarde, lucht en water worden toegevoegd. Ik kan daar echt uren over praten." Naast haar passie voor astrologie geniet Wilma van haar huis en het fraaie Heusden. Wilma is ook lid van het Schuttersgilde St. Blasius: "Want ik word er gevoed door tradities, symbolen en rituelen."

Meer berichten