Kunstenaar Hans La Hey uit Delft poseert bij zijn 'Windbeer'. Het kunstwerk staat symbool als steun voor de discussie over de energietransitie.
Kunstenaar Hans La Hey uit Delft poseert bij zijn 'Windbeer'. Het kunstwerk staat symbool als steun voor de discussie over de energietransitie. (Foto: )

De 'Windbeer' van Hans La Hey

  Cultuur

In de Jacob van Eyckpassage in de vesting Heusden staat sinds vorige week een bijzonder kunstwerk. Het kunstwerk, van de hand van kunstenaar Hans La Hey uit Delft, luistert naar de naam 'Windbeer'. Het kunstwerk is geen knuffelbeer, geen teddybeer, maar eerder een steunbeer. Het staat symbool als steun voor de discussie over de energietransitie.

HEUSDEN - Het beeld is het zesde object dat in het kader van het sokkelproject in het intieme hofje is geplaatst. Ieder jaar wordt een kunstenaar door de gemeente Heusden uitgenodigd om een beeld te plaatsen. Uit de negen gegadigden werd op voordracht van de kunstcommissie van de gemeente Heusden voor het beeld van Hans La Hey gekozen. "De kunstenaar heeft op een treffende wijze de problematiek van het energievraagstuk in zijn beeld verwerkt", aldus wethouder Peter van Steen. Het beeld, met aan de onderkant een rood-oranje ton, staat symbool voor de opwekking van de energiebronnen. "Ik hoop met dit beeld een bijdrage te leveren aan de energiediscussie. Deze discussie gaat over duurzaamheid en het gebruik van energie. De problematiek vraagt een genuanceerde benadering. Het is een zoektocht naar hoe we op een goede wijze met de aarde om kunnen gaan", aldus de kunstenaar. In het kunstwerk is een animatie met wisselende beelden verwerkt. Het beeld is vervaardigd van cortenstaal.

Meer berichten