Samen koken en eten leidt vaak tot meer begrip hebben voor elkaar. Daarin schuilt dan ook de kracht van Cultureel Eetcafé Mariënkroon.
Samen koken en eten leidt vaak tot meer begrip hebben voor elkaar. Daarin schuilt dan ook de kracht van Cultureel Eetcafé Mariënkroon. (Foto: )

Cultureel Eetcafé Mariënkroon: de kracht van samen koken en eten

  Cultuur

Samen koken en eten leidt tot een beter begrip tussen mensen met verschillende culturele achtergronden. Dit blijkt uit het succes van het Cultureel Eetcafé Mariënkroon. Maandelijks kan iedereen in de sfeer van een 'aanschuifmaaltijd' in de eetzaal mee-eten.

door Hans van den Eeden

NIEUWKUIJK - Medeorganisator Elly van Meel is voorzitter van Vrouwen van Nu afdeling Vlijmen. Sinds 1982 is Elly ook actief betrokken bij de Focolarebeweging. Deze internationale oecumenische beweging zet zich vanuit christelijke principes in om praktisch het verschil te maken. Het 'samen delen' is hierbij het sleutelwoord. Focolare is gevestigd op het complex van de voormalige abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk.

Vrouwendag

"Op de Internationale Vrouwendag, die op 8 maart is gehouden, werd het Cultureel Eetcafé afgetrapt. Het werd meteen een groot succes. Het doel was om de contacten tussen vrouwen uit verschillende culturen te bevorderen. Het initiatief kwam van Focolare, Vrouwen van Nu afdeling Vlijmen en Nieuwkuijk en Vluchtelingenwerk Heusden. Maar liefst 120 vrouwen - jong en oud - van verschillende culturen waren aanwezig. We hebben bewust voor een maaltijd gekozen om zo makkelijker de taalbarrière te doorbreken", aldus Elly.

Smaakt naar meer

Samen werd er gekookt, gegeten en nader met elkaar kennis gemaakt. Tijdens de Internationale Vrouwendag werd een heerlijk Marokkaans en een Nederlands gerecht klaargemaakt. Na dit succes werd het initiatief voortgezet. Want het smaakte letterlijk naar meer. Meer maaltijden volgden. Ook mannen zijn overigens welkom om aan te schuiven. De maaltijd bestaat uit gerechten uit diverse landen. Deze worden door verschillende nationaliteiten klaargemaakt. Dit gebeurt onder inspirerende leiding van kok Ria Wintjes van Mariënkroon: "Als je de taal niet spreekt en de gewoonten niet kent, is dat een hele uitdaging. In de praktijk blijkt dit samen koken heel ontspannend te verlopen. Taalbarrières worden met gebarentaal overwonnen. Ook wordt de tafel in de kleuren van Vrouwen van Nu - oranje, blauw en groen - gedekt."

Verbroedering

Het succes werkt aanstekelijk op alleenstaanden, ouderen en mensen uit andere culturen. Door samen te eten ontstaat een bijzondere verbroedering. De laatste maaltijd in juni was bijzonder sfeervol. Inwoners uit verschillende kernen uit de gemeente Heusden waren aanwezig. Een bijzondere halal Perzisch/Iraanse schotel met de naam Tah Chin Morgh (Safraanrijst met kip) werd trots opgediend. Mensen uit andere culturen leerden hoe je pannenkoeken bakt en deze met aardbeien en ijs kunt opdienen. Iedereen is welkom. Het is spannend om bij onbekenden aan te schuiven en net te weten wat voor eten je krijgt opgediend", besluit Elly.

Aanmelden

Aanmelden voor de maaltijd kan tot twee dagen vooraf: cultureeleetcafé.mk@gmail.com. Data: 17 augustus, 14 september, 12 oktober, 16 november en 14 december. Telkens van 12.45 tot 14.15 uur. De kosten bedragen 5,50 euro per persoon.

Meer berichten