Expeditie Zuiderwaterlinie is een ideale gelegenheid om al wandelend het verhaal van de Zuiderwaterlinie te beleven. Foto: MAPITO
Expeditie Zuiderwaterlinie is een ideale gelegenheid om al wandelend het verhaal van de Zuiderwaterlinie te beleven. Foto: MAPITO (Foto: MAPITO)

Wandel van 19 tot en met 29 juni mee langs de Zuiderwaterlinie

  Cultuur

Van woensdag 19 tot en met zaterdag 29 juni staan de gemeente Heusden en de Zuiderwaterlinie in het middelpunt van de belangstelling. Actieve dagtrips voeren deelnemers langs elf vestingsteden; van Bergen op Zoom tot Grave.

door Hans van den Eeden

REGIO - Op woensdag 19 juni wordt in Bergen op Zoom gestart om op zaterdag 29 juni in Grave aan te komen. Op dinsdag 25 en woensdag 26 juni voert de expeditie door de gemeente Heusden. De deelnemers kunnen kiezen tussen een lange en een korte route. De lange route die individueel wordt gelopen loopt op woensdag 25 juni van Raamsdonk naar Heusden. Na een eventuele overnachting in Heusden voert de tocht op donderdag 26 juni van Heusden naar Den Bosch. Voor de overnachting in Heusden kan gebruik worden gemaakt van hotels, B&B's en campings.
Op dinsdag 25 juni start de korte avond etappe bij De Voorste Venne in Drunen. Vanaf 17.00 uur zijn de deelnemers welkom en volgt - tegen betaling - een buffet. Daarna gaat de groep al 14 kilometer op expeditie. Deze voert van Drunen via de Elshoutse Zeedijk en langs de Bergsche Maas naar Heusden-vesting. Onderweg worden de deelnemers getrakteerd op creatieve uitingen, zoals een dansvoorstelling en absurdistisch theater. Ook worden zij uitgenodigd om enkele wandelliedjes mee te zingen. Onderweg verstrekken gidsen, in samenwerking met Heemkundekring Onsenoort, informatie over de militaire geschiedenis van de waterlinie. Eenmaal in Heusden volgt de ontlading. Op de Vismarkt wordt de groep om 20.30 uur verwacht. Daar wacht hen bij café Havenzicht een hartelijk welkom. Hierbij zijn ook de lange afstandswandelaars en andere belangstellenden welkom. Op initiatief van Heusdense Ondernemers kan genoten worden van Zuiderwaterlinielikeur en -bonbons. Tijdens deze afsluiting trakteren de Stadspijpers van 's-Hertogenbosch het publiek op muziek uit de zestiende eeuw. De Brabantse Troubadour Noud Bongers zorgt voor een muzikale afsluiting. Wethouder Thom Blankers zal acte de présence geven. Omstreeks 22.00 uur vertrekt een bus van de Vismarkt naar het vertrekpunt De Voorste Venne.
"In Heusden is het vestingverleden in iedere straat en achter iedere steen voelbaar. Langs de Zuiderwaterlinie komt 450 jaar geschiedenis samen. De linie is de langste en best bewaarde waterlinie van Nederland. Tijdens de expeditie wordt het grootste monument van Noord-Brabant bewandeld. Aan de hand van de verdedigingslinie worden 1001 ontdekkingen langs dit militair erfgoed gedaan", aldus de organisatie.
Expeditie Zuiderwaterlinie is een ideale gelegenheid om al wandelend het verhaal van de Zuiderwaterlinie te beleven. Maar ook om nieuwe mensen te leren kennen. Tevens is het een landschappelijk avontuur. Iedereen kan zich aansluiten bij één van de vele tochten. Deelname is gratis. Wilt u meelopen? Inschrijven: www.expeditiezuiderwaterlinie.nl/inschrijven. Ook voor aanvullende informatie.

Meer berichten