Na vele jaren met veel plezier in Heusden te hebben gewoond, verhuizen Ron en Tak binnenkort naar de stad Groningen. Yuri Floris Fotografie
Na vele jaren met veel plezier in Heusden te hebben gewoond, verhuizen Ron en Tak binnenkort naar de stad Groningen. Yuri Floris Fotografie (Foto: Yuri Floris)

Na Heusden gaat er niets boven Groningen

  Cultuur

De verhuisdozen staan bij het echtpaar Ron en Tak van der Most-Goedkoop klaar in de hal. Aanleiding is het aanstaande vertrek van de vesting Heusden naar Groningen. "Wij kennen de stad Groningen als een bijzonder inspirerende plek en onze kinderen wonen bovendien daar. Vandaar de deze keuze", licht Ron toe.

door Hans van den Eeden

HEUSDEN - Echtgenote Tak vertelt dat het toeval was dat ze in 2006 in Heusden kwamen wonen. "We waren op zoek naar een ligplaats voor onze kuster 'Noaber' en een huis om in te wonen. Veel vestingsteden hebben we bezocht en de keuze voor Heusden was snel gemaakt", blikt Tak terug.

Vanuit Heusden voer het echtpaar maandenlang over internationale wateren. Ron en Tak zijn dan ook mensen die graag actief bezig zijn en hun ervaringen graag met anderen willen delen. In Heusden volgde vervolgens een scala aan activiteiten. Van de organisatie van 'Vesting aan Tafel', 'Theater tussen de Schuifdeuren', cabaret -en muziekvoorstellingen, muzikale lezingen, happy-hours en niet te vergeten de 'Verhalentafel'.

Om al deze activiteiten een goede goede bedding te geven, werd de Stichting Muze van de Gouverneur opgericht. Bij alle voorstellingen stond de kwaliteit centraal. Veel tijd werd er besteed aan het onderhouden van het netwerk van artiesten. Door bezoeken aan bijvoorbeeld het jaarlijkse Oerol Festival op Terschelling werd dit netwerk beetje bij beetje uitgebreid. Dat gold ook voor de samenwerking met de Koningstheateracademie in Den Bosch.
Dagelijks was het echtpaar met de organisatie in de weer. Vele jaren hebben zij hun kennis en ervaring royaal ingezet voor het culturele klimaat in de vesting. Maar met het oog op de kwetsbare en broze gezondheid van Ron werd een afscheid onvermijdelijk. In juli 2018 werd er in de Gouverneurstuin reeds afscheid genomen van Ron en Tak. Dit gold niet voor 'Theater tussen de Schuifdeuren'. Ook dit jaar bepaalden zij de keuze van de artiesten. En ondanks hun verhuizing blijven ze voorlopig nog actief bij het evenement betrokken. Tot en met de tiende editie in 2021 zorgen zij voor de programmering. Ron en Tak kijken met plezier terug naar hun tijd van dertien jaar wonen in Heusden. Graag waren ze in Heusden gebleven. Maar er was helaas geen geschikt kleiner huis in Heusden beschikbaar.

Ron en Tak hebben ruime ervaring in verschillende functies op het gebied van organisatie, marketing, public-relations, presenteren en het geven van trainingen. Ook schrijven is een passie van Ron. Zo was hij werkzaam als journalist voor de Delftse Courant en maakte hij reisverslagen van zijn boottochten voor het blad Motorboot. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan en op dit moment werkt hij aan een nieuwe roman. "In de buurt van ons nieuwe huis is bovendien een cultureel café gevestigd. Het begint nu al te kriebelen", besluit Ron: "Na Heusden aan de Maas gaat er, gezien de omstandigheden, niets boven Groningen."

Meer berichten