Kunsthistoricus en cultuurjournalist Wieteke van Zeil schrijft wekelijks de serie 'Oog voor Detail' in de Volkskrant.
Kunsthistoricus en cultuurjournalist Wieteke van Zeil schrijft wekelijks de serie 'Oog voor Detail' in de Volkskrant. (Foto: )

Lezing cultuurjournalist over de kunst van kijken

  Cultuur

Donderdag 18 april is kunsthistoricus en cultuurjournalist Wieteke van Zeil te gast bij Cultuurtoren Honsoirde. Ze bespreekt deze avond details uit de mooiste schilderijen, en kijkt samen met het publiek naar vergelijkbare thema's in kunst en in de hedendaagse beeldcultuur.

NIEUWKUIJK - Omdat mensen grotendeels onbewust kijken, gaat veel aan ons voorbij. Door gericht naar details te kijken, opent Wieteke van Zeil nieuwe perspectieven en laat zij zien dat er een wereld van betekenis, symboliek en associaties met de actualiteit wordt opgeroepen in kleine, zorgvuldig geschilderde details. Ze geeft daarnaast ook tips gebaseerd op haar kijkervaring en op wetenschappelijke inzichten over hoe ons brein visuele informatie verwerkt. Bij een volgend museumbezoek loopt u dus niet moe en overladen, maar echt geïnspireerd naar buiten!

Van Zeil schrijft wekelijks de serie 'Oog voor Detail' in de Volkskrant. Haar boek 'Goed kijken begint met negeren', een handboek om bewuster te kijken, is in juni 2018 verschenen. Eerder schreef zij 'Dichterbij, kunst in details' (Atlas Contact, 2015) en maakte zij als gastconservator de tentoonstelling 'Ik zie, ik zie' in het Frans Hals Museum. 'Oog voor Detail' werd in 2015 bekroond met een European Newspaper Award.
Deze bijzondere lezing is op donderdag 18 april om 19.30 uur bij Cultuurtoren Honsoirde in de voormalige Abdij Mariënkroon aan de Abdijlaan in Nieuwkuijk. Entree: 10 euro per persoon. Kijk voor meer informatie op de website: www.honsoirde.nl.

Meer berichten