Het portret van burgemeester Izak Buijs, geschonken door de gemeenteraad van Herpt. Foto: Paul Engelkes
Het portret van burgemeester Izak Buijs, geschonken door de gemeenteraad van Herpt. Foto: Paul Engelkes (Foto: Paul Engelkes)

Burgemeester Izak Buijs van Herpt in Het Streekarchief

  Cultuur

Vanaf vrijdag zendt HTR een nieuwe aflevering uit van Het Streekarchief. In deze eenenveertigste aflevering worden de rollen eens een keer omgedraaid. Presentator Leo Swaans schreef op verzoek van streekarchivaris Hildo van Engen een artikel over Izak Buijs, burgemeester van Herpt tussen 1885 en 1911. Dit artikel verschijnt dit jaar in een bundel met biografieën van markante personen uit iedere kern van de gemeente Heusden.

REGIO - Van Engen, die in deze uitzending de presentator is, wordt door Swaans meegenomen naar het erf van een boerderij aan de Burgemeester Buijsstraat in Herpt. In deze boerderij werd Izak Buijs in 1852 geboren als oudste zoon in een boerengezin dat veertien kinderen zou tellen. Over zijn jeugd is niet zoveel bekend, maar in 1877 werd hij als 25-jarige unaniem gekozen als gemeentesecretaris en tevens gemeente-ontvanger. Begin 1885 werd Buijs in Den Bosch beëdigd als burgemeester van Herpt. Buijs heeft tijdens zijn periode als burgemeester markante zaken meegemaakt. Zo was er in 1888 een delicate onderwijskwestie waarbij het hoofd der school ontslagen werd en twee jaar gevangenisstraf kreeg vanwege onzedelijke handelingen met kinderen. Daarnaast vond Swaans in de archieven veel wetenswaardigheden over het reilen en zeilen in Herpt. Deze uitzending vertelt dan ook eigenlijk ook het verhaal van Herpt tussen pakweg 1850 en 1915. De uitzending is vrijdag om 19.00 uur te zien op Ziggokanaal 42. Daarna wordt de uitzending met regelmaat herhaald.

Meer berichten