Sergei Versteeg (46) is sinds mei 2018 directeur van de Bibliotheek Heusden. Samen met de gemeente werkt hij aan een toekomstvisie.
Sergei Versteeg (46) is sinds mei 2018 directeur van de Bibliotheek Heusden. Samen met de gemeente werkt hij aan een toekomstvisie. (Foto: )

'De bibliotheek is echt voor iedereen'

  Cultuur

"De bibliotheken mogen meer een onderdeel van de Heusdense samenleving zijn. Het is een mooie uitdaging om de samenwerking met onderwijs, maatschappelijke organisaties en inwoners te versterken." Dit is de inzet van Sergei Versteeg (46), sinds mei 2018 directeur van de Bibliotheek Heusden.

HEUSDEN - "Iedereen kent de bibliotheek, het is een openbare herkenbare plek waar je kennis en informatie kunt delen. Iedereen is er welkom", zegt Versteeg. De gemeente Heusden kent drie vestigingen: Vlijmen, Oudheusden en Drunen. Voor Sergei Versteeg is de periode dat de bibliotheek uitsluitend een uitleencentrale van boeken was allang verleden tijd. "In de bibliotheken is jaren geleden een proces van vernieuwing in gang gezet. Denk hierbij aan exposities, lezingen en cursussen. Ook wordt iedere maand de Drunense Deining georganiseerd. De bibliotheek houdt en ondersteunt voorleeswedstrijden en het voorleesontbijt op basisscholen. Verder is er samenwerking met de speel-o-theek. Dit proces van innovatie en samenwerking gaan we samen verder ontwikkelen. En de bibliotheek is er echt voor iedereen. Je moet er rustig een krantje en een tijdschrift kunnen lezen. Maar in de bibliotheek moet je als bezoeker ook uitgedaagd en verrast worden." Versteeg is er de man niet naar om op de winkel te passen. Samen met de gemeente wordt gewerkt aan een toekomstvisie. Hierbij is van belang dat de bibliotheek dicht bij de mensen staat. Voor de directeur maakt de bibliotheek deel uit van de veranderende samenleving. Hierbij is het gebouw, hoewel niet onbelangrijk, maar een middel. Als voorbeeld noemt hij de nieuwbouw van basisschool De Dromenvanger in Oudheusden. Met deze school en ook met het bedrijfsleven en culturele instellingen wordt gekeken hoe elkaar te versterken. Dat is ook de reden dat de bibliotheek mensen heeft aangetrokken die extern gericht zijn. Er zijn medewerkers, maar ook enthousiaste vrijwilligers, waarvoor Versteeg veel waardering heeft. Sinds kort is er zelfs een eigen 'kwartiermaker', met als taak om signalen van de Heusdense samenleving op te vangen en hier ook echt iets mee te doen.

Over Sergei
Sergei Versteeg woont in Moerdijk. Hij was in Nederland en Frankrijk werkzaam bij non-profit en profit organisaties op bestuurlijk en leidinggevend niveau en vervulde een managementfunctie in de Provence. Daarnaast was Versteeg eigenaar van een kunstgalerie in de Franse Bourgogne. Hij was en is altijd op zoek naar innovatieve uitdagingen met verschillende ondernemingen in onder andere de wijnhandel, kunst en coaching.

Meer berichten