Dansers van het Pieck in actie tijdens de moderne bewerking van 'de Notenkraker', onder artistieke leiding van dansdocente Rita Campos. 
Dansers van het Pieck in actie tijdens de moderne bewerking van 'de Notenkraker', onder artistieke leiding van dansdocente Rita Campos.  (Foto: )

Klassiek repertoireballet De Notenkraker in modern jasje

  Cultuur

De zaal zat vol zaterdag en zondag. Familie, vrienden en bekenden kwamen kijken naar 'De Notenkraker'. Een klassiek repertoireballet uitgevoerd door leerlingen van het Pieck. Rita Campos, dansdocente en initiatiefneemster van dit gigantische project, kijkt met volle tevredenheid terug: "Dit was mijn droom. Alles klopte. Nu ga ik een weekje slapen."

DRUNEN - Prima ballerina Ilse Kamps was graag naar het koninklijk conservatorium gegaan om zich te laten opleiden tot professioneel klassiek balletdanseres. Helaas, haar uitdraai was niet genoeg evenals de strekking van haar knieën. Juist daarom is het super dat ze nu tóch de kans heeft gekregen in een officieel repertoireballet te dansen. Het is het verhaal van meerdere dansers die meededen dit weekend. Bevlogen amateurs die niets liever doen dan dansen naast hun baan of studie. Voor Ilse betekende het 6 uur trainen per week: "Geeft niks, het was het meer dan waard!"
'De Notenkraker' werd speciaal voor deze gelegenheid door Rita in een modern jasje gegoten. Het verhaal werd aangepast aan deze tijd en met een 'Voice Over' aan het publiek verteld. Naast klassieke dans - met prachtige tutu's zoals hoort bij een sprookjesballet - was er ook plaats voor hip hop en streetdance. De strakke moves en gevaarlijk uitziende salto's zorgden voor een welkome afwisseling en extra spanning in het sprookjesachtige verhaal. Professioneel danseres Marina Bilterijst, ex cursiste van het Pieck, verraste het publiek met moderne dans, een solo waarin Klaartje en de Notenkraker in het rijk van de suikerfee zijn beland. Klaartje, het hoofdpersonage, werd gespeeld en gedanst door Sterre. Een meisje van 12 met de uitstraling en souplesse van een volleerd ballerina. Last van zenuwen had ze niet: "Spanning? Nee hoor, Ik vind het gewoon leuk om met alle groepen te dansen." Dat was te zien, het enthousiasme spatte er van af! Haar 'Notenkraker' die in het verhaal tot leven kwam, werd gespeeld door Marin. Hij komt uit de streetdance groep en oogstte veel lof met zijn Michael Jackson moves. Volgens haar leerlingen houdt Rita de discipline er tijdens repetities goed in. En dat is nodig, zeker met een complexe dans als 'De Bloemenwals' waarin meerdere groepen en dansen op het podium bij elkaar komen. Een klassiek repertoireballet op de planken brengen was Rita haar droom. Haar leerlingen zijn haar dankbaar voor de kans die ze hen daarmee gaf!
Het Pieck is hèt kunstencentrum voor de gemeente Heusden. Kijk voor info over alle dans-, theater-, muziek- en kunst & design lessen op www.hetpieck.nl.

Meer berichten