Heemkundekring Onsenoort heeft een expositie samengesteld over de mandenmakerij in Vlijmen. Op deze foto zie je de opslag van rietwerk bij Rietwerk Verboord, producten geïmporteerd vanuit Oost-Europese en Aziatische landen.
Heemkundekring Onsenoort heeft een expositie samengesteld over de mandenmakerij in Vlijmen. Op deze foto zie je de opslag van rietwerk bij Rietwerk Verboord, producten geïmporteerd vanuit Oost-Europese en Aziatische landen. (Foto: Collectie Verboord)

Expositie 'Mandenmakerij van Vlijmen'

  Cultuur

Op zondag 4 november is de expositie 'Mandenmakerij Vlijmen' van heemkundekring Onsenoort weer geopend. De expositie is in de kasteeltoren van Mariënkroon, Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk en is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis  en er is voldoende parkeergelegenheid. De nieuwe traplift van de kasteeltoren is voor bezoekers, die minder goed ter been zijn, een  welkome verbetering. 

NIEUWKUIJK - Vroeg in de 20e eeuw ontstond in de regio Vlijmen de mandenmakerij. De export van manden, al of niet gevuld met groenten en fruit, naar Engeland zorgde voor een grote bloei, die in 1930 een hoogtepunt bereikte met anderhalf miljoen manden per jaar. Er waren toen ca. 1000 mensen werkzaam in de mandenmakerij. Door de vervanging van manden door kisten nam de betekenis van de mandenmakerij geleidelijk af. In de 2e Wereldoorlog was er een opleving door de gedwongen vervaardiging van gevlochten granaatmanden. Na de oorlog was de mandenmakerij kortstondig van betekenis voor de fabricage van vlechtschermen voor de bouw van 187 noodwoningen in Vlijmen, Nieuwkuijk en 's-Hertogenbosch. De mandenmakerijen werden meer en meer handelsfirma's die allerhande vlechtwerk uit lage lonenlanden gingen importeren. In 2008 beëindigde echter de laatste handelsfirma zijn activiteiten in de regio.

Meer berichten