Van links naar rechts Henri Swinkels, Peter Ketelaars, Ans Jager, provincie-directeur Jeroen Smarius en Noud Bongers. Foto: Marc Bolsius
Van links naar rechts Henri Swinkels, Peter Ketelaars, Ans Jager, provincie-directeur Jeroen Smarius en Noud Bongers. Foto: Marc Bolsius (Foto: Marc Bolsius)

Gedeputeerde wandelt Zuiderwaterlinie

  Cultuur

Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Donderdag 19 juli liep hij de veertiende etappe, van Maren-Kessel naar Lithoijen.

REGIO - De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend.

Waterschap
Henri Swinkels 'verkent' de route alvast: "Je ziet de Zuiderwaterlinie pas echt als je er doorheen loopt. Dan valt de diversiteit van het landschap op, en al het moois dat het gebied te bieden heeft. Er lopen welke week gasten me me mee, die daar prachtige verhalen over kunnen vertellen. Deze week waren dat Noud Bongers en Ans Jager, bekend in Lith en wijde omgeving, en loco-dijkgraaf Peter Ketelaars van waterschap Aa en Maas en zijn vrouw. Ook een aantal collega's liep mee."

Paden
Tijdens alle wandelingen hoorde de provinciebestuurder prachtige verhalen over het gebied in en om de Zuiderwaterlinie. "Ook deze keer was dat zeer de moeite waard. In Lith nam Noud Bongers ons mee over allerlei kleine paadjes die met het zogenoemde 'padenplan' in ere zijn hersteld. En hij wist veel over de geschiedenis van Lith en omgeving te vertellen. Ans Jager brengt die geschiedenis juist weer tot leven, met cultuur. In kunstwerken, maar ook door theaterspektakels op locatie over de geschiedenis van het gebied. Zo houden we ons erfgoed levend."

Peter Ketelaars wist tijdens de tocht, die bijna vier uur lang helemaal langs de Maas liep, alles te vertellen over hoe de waterstand in het gebied juist door die Maas zo goed gecontroleerd kan worden.

Swinkels: "Ik merk elke week hoe mooi het is om het gebied te voet te doorkruisen, want je ziet echt dingen die je normaal gesproken ontgaan. Dat wordt versterkt door de mooie en bijzondere verhalen, die varieren van informatie over de natuur en de monumenten op de route tot toekomstvisies voor het gebied. Ik heb vandaag weer een heleboel nieuwe dingen gezien en gehoord. Allemaal van meewandelaars die hun kennis graag met me wilden delen."

Volgende etappe
De volgende etappe van de wandeling van de gedeputeerde gaat op donderdag 23 augustus van Oijen naar Megen.

Meer berichten