Logo heusdensecourant.nl


Loop van 16 tot en met 23 september mee met De Mars. Wandelaars verbinden dan 165 kilometer aan Nederlands erfgoed. Aanmelden kan via www.zuiderwaterliniemars.nl/de-mars. Foto: Protasov AN / Shutterstock.com
Loop van 16 tot en met 23 september mee met De Mars. Wandelaars verbinden dan 165 kilometer aan Nederlands erfgoed. Aanmelden kan via www.zuiderwaterliniemars.nl/de-mars. Foto: Protasov AN / Shutterstock.com (Foto: Protasov AN / Shutterstock.com)

Marcheren langs de Zuiderwaterlinie

  Cultuur

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Van 16 tot en met 23 september rijgen wandelaars, natuurliefhebbers en theatermakers deze relatief onontdekte erfgoedparels aan elkaar tijdens De Mars. Gedurende een week lopen zij vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden. Iedereen is welkom om aan te sluiten. Op zondagmiddag 23 september komen de wandelaars vanuit beide richtingen in Heusden samen om een muzikaal slotfeest te vieren.

REGIO - De Zuiderwaterlinie loopt van Grave tot Bergen op Zoom en is hemelsbreed 165 kilometer lang. In juni organiseerde Stichting Zuiderwaterlinie Events al het evenement De Sprong. Om in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed aandacht te vragen voor de Zuiderwaterlinie sprongen tientallen parachutisten op vijf locaties op de Zuiderwaterlinie. De eeuwenoude waterlinie vormde niet alleen het speelveld voor de parachutisten, maar ook voor acteurs, muzikanten, vocalisten, poëten en dansers van het Zuiderwaterlinie Festival.
Van 16 tot en met 23 september vormt de Zuiderwaterlinie opnieuw het decor voor een prachtig evenement. De Mars trekt over de gehele lengte van de linie. Aan weerszijden startend worden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. Elke dag start een etappe vanuit een gemeente aan de oostkant van de linie en een etappe vanuit de westkant. Op 23 september vindt het slotfeest plaats in Heusden, de vestingstad die dit jaar haar 700-jarig bestaan viert.
De Mars voert wandelaars langs prachtige natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie. Onderweg wordt het verhaal van de Zuiderwaterlinie verteld, is er verrassend locatietheater en worden de wandelaars getrakteerd op Brabantse streekproducten. Samen met natuurorganisatie IVN en NL Zoemt is het educatieve programma 'De Zuiderwaterlinie Zoemt!' voor het basisonderwijs ontwikkeld. Op speelse wijze maken leerlingen kennis met de natuur langs de Zuiderwaterlinie. Zij gooien hun zelfgemaakte zaadbommen langs de Zuiderwaterlinie, waardoor volgend voorjaar een knallend palet van bloemen en zoemende bijen en andere insecten te bewonderen is. Ook worden de kunstwerken van kunstenaar Tijs Rooijakkers langs de route geplaatst. Iedereen is van harte welkom om gratis deel te nemen aan één of meerdere etappe(s) en om de wandelaars op 23 september feestelijk te onthalen.
Meer info en aanmelden: www.zuiderwaterliniemars.nl/de-mars.

Meer berichten
Shopbox