Op de foto van links naar rechts Dieke Wesselingh, Bert Pauli, Henri Swinkels en Arnoud-Jan Bijsterveld. Foto: Wim Hollemans
Op de foto van links naar rechts Dieke Wesselingh, Bert Pauli, Henri Swinkels en Arnoud-Jan Bijsterveld. Foto: Wim Hollemans (Foto: Wim Hollemans)

Henri Swinkels wandelt langs de Zuiderwaterlinie

  Cultuur

Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Donderdag 12 juli liep hij de dertiende etappe, van Fort Crevecoeur in 's-Hertogenbosch naar Maren-Kessel.

REGIO - De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend.

Verkenning
Swinkels 'verkent' de route alvast: "Je ziet de Zuiderwaterlinie pas echt als je er doorheen loopt. Dan valt de diversiteit van het landschap op, en al het moois dat het gebied te bieden heeft. Er lopen welke week gasten me me mee, die daar prachtige verhalen over kunnen vertellen. Deze week waren dat Arnoud-jan Bijsterveld, Hoogleraar Cultuur in Brabant en het nieuwe hoofd Erfgoed van de gemeente 's-Hertogenbosch, Dieke Wesselingh, liep ook mee naar Maren-Kessel. Ook collega-gedeputeerde Bert Pauli wandelde mee"


Met liefde
Tijdens alle wandelingen hoorde de provinciebestuurder prachtige verhalen over het gebied in en om de Zuiderwaterlinie. "Ook deze keer was dat zeer de moeite waard. Het was een schitterende tocht waarin waterlinie, natuur, landschap en cultuurhistorie samen kwamen. Zelfs de Romeinse geschiedenis, de befaamde Tempel van Empel, liet zich met was aanwijzingen bespeuren. Het eindigde bij de Blauwe Sluis met de oude gemalen, die inundaties mogelijk maakten om de vijand te keren. En natuurlijk de contouren van het oude fort Blauwe Sluis dat het inlaatpunt verdedigde met een uitzichttoren die een hele andere blik op de Maas biedt."

Passie
Swinkels: "Ik merk elke week hoe mooi het is om het gebied te voet te doorkruisen, want je ziet echt dingen die je normaal gesproken ontgaan. Dat wordt versterkt door de mooie en bijzondere verhalen, die variëren van informatie over de natuur en de monumenten op de route tot toekomstvisies voor het gebied. Ook deze week heb ik weer veel gehoord, gezien en geleerd, doordat ik meewandelaars had die hun kennis graag met me wilden delen."

Volgende etappe
De volgende etappe van de wandeling van de gedeputeerde gaat op donderdag 19 juli van Maren-Kessel naar Lithoijen, beide plaatsen liggen in de gemeente Oss.

Meer berichten