De nieuwe Brabantse wandelkaarten tonen 10.000 kilometer aan routenetwerk.
De nieuwe Brabantse wandelkaarten tonen 10.000 kilometer aan routenetwerk. (Foto: )

Maar liefst 10.000 kilometer wandelen in Brabant

  Cultuur

Routebureau Brabant lanceert Brabantse wandelkaarten. Het zijn de eerste wandelkaarten van het volledige, Brabant-brede knooppuntennetwerk. De kaarten tonen in totaal maar liefst 10.000 kilometer aan routenetwerk en vormen daarmee een mijlpaal. Niet eerder zijn in Nederland wandelkaarten van een volledig provinciaal netwerk met deze omvang uitgebracht.

REGIO - Het Brabantse wandelnetwerk op basis van knooppunten is in 2013 gereed gekomen. Sindsdien is hard gewerkt aan een IT-systeem waarin de routes goed kunnen worden opgeslagen, waardoor Routebureau Brabant nu in staat is om wandelkaarten te kunnen produceren. Er zijn inmiddels acht routekaarten uitgebracht die samen circa 10.000 kilometer aan wandelnetwerk weergeven op een schaal van 1 : 40.000. De knooppunten verbinden de mooiste paden in de provincie Brabant met elkaar.

De nieuwe wandelkaarten zijn uiterst actueel. Routebureau Brabant beheert en onderhoudt het Brabantse wandelnetwerk en werkt daarbij samen met ruim 250 vrijwilligers in heel Brabant. "Zij zijn absoluut onze ogen en oren in het veld", vertelt Nathalie Verdult, manager Routebureau Brabant. "Dankzij hun betrokken inzet kunnen wij het routenetwerk en dus ook het kaartbeeld actueel houden. Verbeterpunten voeren wij door, zodat je gegarandeerd over Brabants beste en mooiste paden van Brabant wandelt."

Bijzonder is dat de nieuwe wandelkaarten ook ondergronden weergeven. Verharde paden, onverharde paden en 'laarzenpaden' (zoals natte bospaden) hebben elk een eigen aanduiding. Deze informatie is eveneens afkomstig van de vrijwilligers.

Eerder zijn al Brabantse wandelroutekaarten uitgebracht, maar nooit van de provincie in zijn geheel. Met de acht Brabant-breed dekkende wandelkaarten beantwoordt Routebureau Brabant volgens Nathalie Verdult aan een grote vraag. "We zien dat wandelaars graag een routekaart in handen hebben. Het is handig, alle wegen en knooppunten zijn er duidelijk op te zien en je hebt een goed overzicht van waar je je in het gebied bevindt. De kaarten zullen elke twee jaar worden vernieuwd." De wandelkaarten zijn voor 5,95 euro per stuk verkrijgbaar via de website 'webshop.visitbrabant.com' en bij de lokale VVV-kantoren.

Routebureau Brabant is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Brabant. Routebureau Brabant is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en promoten van alle routes in Brabant en het geven van advies daarover. Ook is Routebureau Brabant verantwoordelijk voor de coördinatie van het beheer en onderhoud van alle routes in Brabant.

Meer berichten