Docenten May van Heijst en Petra Verdonk van Atelier Actie Creatief kunnen niet wachten om met de cursussen schilderen en keramiek van start te gaan. Foto: Brandarispers
Docenten May van Heijst en Petra Verdonk van Atelier Actie Creatief kunnen niet wachten om met de cursussen schilderen en keramiek van start te gaan. Foto: Brandarispers (Foto: Brandarispers)

Schilderen en keramiek op de abdij

  Cultuur

Het voormalige atelier van Pater Raymundus van Kessel op abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk wordt opnieuw in gebruik genomen. Onder de naam Atelier Actie Creatief wordt gestart met cursussen en workshops keramiek en schilderen.

NIEUWKUIJK - Pater/kunstenaar Raymundus Van Kessel (1918-1997) is vooral bekend om zijn keramische religieuze objecten. In verband met lange leegstand is het atelier stevig onder handen genomen. De ruimte is grondig schoongemaakt en fris gesausd. Het atelier kent enkele nevenruimtes. Ook is er een koffiebar getimmerd. Bijzonder is dat het atelier zich in de kelders van het voormalige kasteel van Onsenoort bevindt.
Nadat het kasteel was gesloopt, werd de fundering gebruikt om de abdij op te bouwen. In de nabij gelegen kelders zochten in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog inwoners uit Nieuwkuijk hun toevlucht. Het atelier heeft een eigen buiteningang.
Iedere woensdagmiddag worden er onder leiding van kunstzinnig docent May van Heijst schilderlessen gegeven waarbij de deelnemers op hun eigen niveau kunnen werken. Op basis van individuele behoeften kan gekozen worden uit een variatie aan technieken. Van tekenen, gemengde technieken, olieverf, acryl, tot aquarel en pastel. Van 28 tot en met 31 mei wordt er een buitenschildercursus rond het complex van de abdij gegeven.
Op de dinsdagmiddagen is keramiekdocent Petra Verdonk present om een cursus handvormen met klei te geven. "Met klei kun je veel objecten letterlijk naar je hand zetten. De flexibiliteit van klei biedt veel mogelijkheden. We hebben twee keramiekovens waarmee hoge temperaturen bereikt kunnen worden. Zeker in combinatie met de glazuren is het werken met klei een bijzonder proces", aldus Petra Verdonk.
De creatieve activiteiten in de ateliers worden georganiseerd door de Stichting Actie Creatief. Dit is een nevenstichting van de Focolarebeweging, eigenaar van het complex. Voorzitter van de stichting Actie Creatief, Hans Hiep, hoopt dat de creatieve cursussen aanslaan: "Op basis van behoeften gaan we al werkende de activiteiten verder ontwikkelen. Hier is veel mogelijk. Nieuwe cursussen behoren zeker tot de mogelijkheden."
Bijzonder aan het cursuswerk is dat de opbrengst geheel ten goede komt aan projecten van de Focolarebeweging. "Deze opbrengst gaat naar een internationaal project dat gericht is op de schade die de orkaan Irma op Cuba heeft aangericht. We willen als atelier Actie Creatief ook een maatschappelijke bijdrage leveren", aldus May van Heijst: "Ook tijdens open dagen, zoals de fancy-fair van 30 juni, zijn we van de partij." Meer info: www.actiecreatief.nl.

Meer berichten