Gezien en gehoord in het Gouverneurshuis: Neil van der Drift.
Gezien en gehoord in het Gouverneurshuis: Neil van der Drift.

De liefde van Neil van der Drift

  Cultuur

Neil van der Drift is het best bewaarde geheim van Heusden. Woonachtig in de vesting is hij drummer, tegenwoordig noem je dat slagwerker, met een enorme staat van dienst. In China staan zij in rij wanneer Neil daar optreedt. In het Gouverneurshuis hield hij afgelopen zondag een live-luisterlezing over zijn geliefde instrument. Blinkend staat zijn slagbatterij opgesteld waarachter hij als een veldheer zitting neemt. Neil is een aanstekelijke verteller die zijn verhaal kruidt met humor.

HEUSDEN - Zijn verhaal begint in Afrika waar drums de dans ondersteunen. Het ritme zit daar in de mensen, ze moeten wel bewegen. Ter illustratie laat hij steeds een filmpje zien om zijn parlando te ondersteunen. Dan springt hij naar Brazilië waar het ritme een eigen vorm heeft gekregen en met zijn drumstel laat hij horen wat er zo specifiek is aan het Zuid-Amerikaanse ritme. "En probeer maar even mee te klappen. Dat valt niet mee, hè?" En ja hoor, steeds ben je geneigd op de verkeerde tel te klappen. Op Cuba tellen ze weer anders en al doende leer je hoeveel verschillende gezichten het ritme kan hebben. De slaven brachten in Amerika hun muziek mee en zijn de grondleggers van de Jazz via hun 'funeral music' die niet treurig is maar juist vrolijk, om het leven te vieren. Gedurende de rondgang met de kist wordt vanuit een bepaald thema geïmproviseerd. Zeg maar, wat de muzikanten voelen bij een dergelijk gebeurtenis.

Het was boeiend, leerzaam en vooral leuk om op een ochtend zoveel op te steken over het slagwerk. Het is zeker goed om te weten, dat slagwerk meer is dan alleen maar het ritme aangeven. Neil doet een spelletje met publiek. Telkens laat hij een riff horen en vraagt dan welk nummer daar bij hoort. Het publiek blijkt deskundig, in de meest gevallen wordt het geraden. Tot slot geeft Neil een kleine drumsolo, die met enthousiasme wordt ontvangen. Zo'n live-luisterlezing smaakt naar meer!

Meer berichten
Shopbox