De fotografen Judith Baas uit Herpt en Mabel Mangnus uit Heusden hebben samen het initiatief genomen voor het fotoproject 'Bewoners van Heusden'. Alle bewoners van de gemeente Heusden kunnen zich hiervoor aanmelden.
De fotografen Judith Baas uit Herpt en Mabel Mangnus uit Heusden hebben samen het initiatief genomen voor het fotoproject 'Bewoners van Heusden'. Alle bewoners van de gemeente Heusden kunnen zich hiervoor aanmelden.

Fotoproject 'Bewoners van Heusden'

  Cultuur

Fotografen Mabel Mangnus en Judith Baas werken aan een grote foto-expositie van inwoners uit de gemeente Heusden. Deze expositie wordt onder de naam 'Bewoners van Heusden' in het najaar in alle elf kernen gehouden. De foto's komen aan gevels te hangen. Alle inwoners van de gemeente kunnen zich aanmelden om op de foto te gaan.

HEUSDEN - In verband met de voorbereiding is het duo al in de winter met het project gestart."Heusden is door haar diversiteit aan de kernen een boeiende gemeente. In het kader van de viering van 'Heusden 700' willen we inwoners van de gemeente Heusden daar deelgenoot van maken", aldus vestingbewoonster Mabel Mangnus. Haar collega Judith Baas uit Herpt meent dat verhalen tot de verbeelding spreken: "Iedereen heeft een bijzonder verhaal te vertellen. We zijn op zoek naar verschillen, zoals jong en oud, samenlevingsvormen, mensen die hier geboren zijn en nieuwkomers", meldt Judith: Ook willen beide fotografen in contact komen met inwoners met verschillende ambities. Mangnus: "We willen foto's maken van mensen in de natuurlijke omgeving. Voorbeelden zijn een kunstenaar uit Drunen, een tuinder samen met zijn familie in een kas in Hedikhuizen, en ouderen in een zorgcentrum."
Als eindresultaat volgt er een binnen- én buitenexposities. Deze foto's worden ondersteund met tekst. De opzet is dat 5 tot 7 kleurenfoto's in alle elf kernen worden gemaakt. Dat levert dan een buitenexpositie van ruim 70 grote foto's op. Eerst komen de foto's in september in Heusden aan gevels te hangen. Daarna worden de foto's verspreid over de verschillende kernen. Daar komen ze op markante plaatsen te gehangen. Om de communicatie tussen de kernen te bevorderen wordt een mix van foto's opgehangen. Dat wil zeggen dat een inwoner van Hedikhuizen foto's uit Giersbergen, Doeveren of Drunen kan tegenkomen.
Van alle deelnemers worden in een studio in Heusden zwart-wit portretfoto's gemaakt. In het weekend van 1 en 2 september wordt het resultaat daarvan in de raadzaal van het voormalige Heusdense stadhuis, thans bezoekerscentrum, geëxposeerd. Tevens komt er een boekje met foto's en verhalen met korte beschrijving van de kernen uit. Daarmee worden de verhalen weer terug aan de kernen van de gemeente Heusden gegeven. Vol overgave komen beide fotografen op stoom om zo een bijdrage te leveren aan de viering van 700 jaar Heusden. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Judith Baas via judithbaas@home.nl en met Mabel Mangnus via mmangnus@gmail.com. Kijk voor aanvullende informatie op de speciale website: www.bewonersvanheusden.nl.

Meer berichten
Shopbox