Marco Buys (midden) van carnavalsclub We zen der wir de laatste hand aan hun praalwagen die weer moet schitteren in Maoskesdam. Foto: Yuri Floris Fotografie
Marco Buys (midden) van carnavalsclub We zen der wir de laatste hand aan hun praalwagen die weer moet schitteren in Maoskesdam. Foto: Yuri Floris Fotografie (Foto: Yuri Floris)

We zen der wir maakt naam weer waar

  Cultuur

De meeste carnavalsverenigingen hebben een vreemde naam. We zen der wir niet. Want deze club van feestgangers uit Maoskesdam maakt al jarenlang zijn naam waar: dat ze alweer met een grote praalwagen meedoen aan de optocht in Herpt.

HERPT - Aan de Ophovenseweg wordt in een boerenschuur de laatste hand gelegd aan een enorme wagen, die uit drie delen bestaat en met veel draaiende onderdelen is uitgerust. Zondag rustdag, dat telt niet voor We zen der wir. "We zijn hier met een man of acht druk aan het schilderen en het inspuiten van de details", zegt Marco Buys, de grote kartrekker van de carnavalsclub. "Als je zoveel handen ter beschikking hebt, schiet het natuurlijk wel op."

Enorme praalwagens zijn niet alleen blikvangers, je moet er ook voor zorgen dat er geen gekke dingen mee gebeuren. "De veiligheid is behoorlijk aangescherpt", weet Buys. "De gemeente Heusden gaat er steeds meer op letten. Zo moet het bordes minstens 1,20 meter hoog zijn." Ook de optochtcommissies houden een oogje in het zeil. Die van Vlijmen is al een paar keer komen kijken."

Buys is een fanatieke bouwer, begint graag ruimschoots op tijd. "Deze keer konden we pas eind november aan de slag. Het lijkt dat je dan nog voldoende tijd hebt, maar niet de manier waarop wij bouwen. We willen spektakel bieden." Dus is hij veel van huis. De relatie lijdt er niet onder. "Vanmiddag (zondag red.) waren mijn vrouw en ons kind er ook bij. Die kleine heeft ook al een kwast in de hand."

In zijn eigen Maoskesdam hoopt Buys voor de derde keer op rij de wisselbeker in te palmen. "We zijn weliswaar de enige bouwers in Herpt, maar gelukkig doen er ook praalwagens mee uit andere dorpen. Dat geeft de optocht toch meer aanzien. Dus zo zeker zijn we niet van die wisselbeker." In wezen doet het er eigenlijk ook niet toe. "We hebben met het bouwen zelf al zoveel lol gehad."

Meer berichten