Tien markante typetjes azen op een flinke erfenis in het thrillerachtige toneelstuk van ONA, genaamd  'Waar geërfd wordt vallen spaanders'.Foto: Yuri Floris Fotografie
Tien markante typetjes azen op een flinke erfenis in het thrillerachtige toneelstuk van ONA, genaamd 'Waar geërfd wordt vallen spaanders'.Foto: Yuri Floris Fotografie (Foto: Yuri Floris)

Waar geërfd wordt vallen spaanders!

  Cultuur

Een erfenis, tien verre familieleden en een prachtig geldbedrag dat lonkt. Wat maakt dat in mensen los? Ga het zien! ONA presenteert op 19, 20 en 21 januari de bijna Agatha Christie-achtige voorstelling: "Waar geërfd wordt, vallen spaanders".

DRUNEN - Humor, spanning en de nodige vraagtekens, dat zijn de ingrediënten voor dit verrassende thrillerachtig stuk. Humor, omdat de typetjes weer formidabel zijn uitgewerkt, verrassend omdat je de ontknoping niet aan ziet komen. "Wie van Cluedo of van Wie is de mol houdt, geniet hier zeker van. Op zoek naar een spannend toneelstuk wees een Amerikaanse vriend me op dit stuk. Het is gebaseerd op de roman 'And then there were none' van Agatha Christie. Bewerkt en vertaald komt er een geweldig stuk voor ONA uit", vertelt regisseur Tim de Ligt.
Het verhaal gaat over tien familieleden, die niets met elkaar hebben. Ze ontmoeten elkaar in een landhuis op een eiland, waar ze gezamenlijk een weekend door moeten brengen. Na afloop strijken ze een riante erfenis op: 1 miljoen euro per persoon. Mocht iemand het einde van het weekend onverhoopt niet halen, dan wordt zijn of haar deel verdeeld onder de rest. Buiten is het inmiddels code rood: een zware storm raast over het eiland. Tim: "Wat er dan gebeurt is bizar. Allen zijn gebrand op zoveel mogelijk geld. Zoals Nellie de werkster, die al droomt over een eigen werkster. En dan zijn er ineens sterfgevallen, waar ieder zijn theorie over heeft. Zoals de thrillerschrijfster, die het plot denkt te kennen als ervaringsdeskundige." Ramon Wolf, mederegisseur, vertelt:
"Het mooie van dit stuk is dat het voor ONA begrippen relatief kort duurt, ongeveer een uur zonder een pauze. Daardoor hebben we ons volledig op het spel en maximaal op de details kunnen focussen met regisseren."
De voorstelling vindt plaats in de voormalige basisschool Wegwijzer in Drunen. Acteur Fatih Hut: "De Voorste Venne is nog niet klaar. Maar eigenlijk is deze zaal juist intiemer. Dat heeft wel wat. Al blijft het natuurlijk wel spannend, zo dicht bij het publiek. Dat went nooit!"
De voorstelling van ONA is te zien op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari om 20.30 uur en op zondag 21 januari om 14.30 uur in De Wegwijzer in Drunen. Kaarten kosten 10 euro per stuk. Voorverkoop: 11 januari tussen 20.00 en 21.00 uur in De Wegwijzer. Ook voor aanvang kunt u een kaartje kopen. Graag gepast betalen, er is geen pinapparaat.

Meer berichten