Professioneel verhalenverteller Kees van Wanrooij trakteerde de bezoekers van de Verhalentafel op enkele prachtige sprookjes.
Professioneel verhalenverteller Kees van Wanrooij trakteerde de bezoekers van de Verhalentafel op enkele prachtige sprookjes.

Gezien in het Gouverneurshuis: 'Sprookje' van een Verhalentafel...

  Cultuur

De Verhalentafel ontstond ooit uit de behoefte de mensen in het vervreemdende internettijdperk hun verhalen terug te geven. De Verhalentafel van donderdag 21 december toonde eens te meer aan dat verhalen belangrijk zijn, ja zelfs noodzakelijk, om mensen de weg te wijzen tussen goed en kwaad.

HEUSDEN - Beroepsverteller Kees van Wanrooij vertelde vier sprookjes, een verhaalvorm die bij uitstek geschikt is om de essentie van het leven bloot te leggen. Voor de pauze legde hij aan de hand van de sprookjes 'Het Levenswater' en 'De lichtgevende vis' uit, welke symboliek er in die sprookjes schuil gaat en hoe je bij de diepere lagen komt die in deze verhaalvorm is verstopt. Na de pauze deed Kees van Wanrooij de vertelkunst alle eer aan door nog eens twee sprookjes - 'Ferdinand en de IJzeren Laarzen' en 'Jim' - op sprankelende wijze over het voetlicht te brengen. Het publiek was getuige van de Renaissance van het Sprookje!

Het kerstverhaal van Ron van der Most was allesbehalve een sprookje, maar een afspiegeling van de verwarde wereld waarin wij leven. Arjan, een jonge jongen trapt naïef in de sluwe IS-retoriek en vertrekt naar Syrië om zich aan te sluiten bij de IS-strijders. Na verloop van tijd ontdekt hij dat het helemaal niet om een Heilige Oorlog gaat, maar om een politieke oorlog waarbij onder een religieuze dekmantel genocide plaatsvond. Hij deserteert en samen met Marc vlucht hij uit Syrië. Marc is een jongen die niet deugt en wanneer hij terug is in Nederland probeert hij de blinde vader van Arjan te bestelen. Arjan betrapt hem en in plaats van hem aan de politie over te leveren, mag Marc de kerst met familie van Arjan mee vieren en moet hij als straf gedurende tenminste een half jaar de vader helpen met zijn handicap door voor hem te zorgen, met hem te wandelen en hem uit de krant voor te lezen. Alleen op die manier kan Marc leren wat naastenliefde betekent. Marc heeft tot aan de dood van de vader van Arjan voor hem gezorgd. En nooit, nooit zal hij die kerstmis vergeten waarin hij op het kruispunt stond tussen goed en kwaad en de juiste keuze heeft gemaakt... Marc heeft meer dan geluk gehad!

Over de Verhalentafel
In de wintermaanden opent Het Gouverneurshuis iedere derde donderdag van de maand zijn deuren voor de Verhalentafel. Iedereen uit Heusden en omgeving kan dan een verhaal komen vertellen. Het mogen levensverhalen zijn, verzonnen verhalen of berusten op verhalen die je ergens hebt gehoord. De Verhalentafel is een initiatief van Ron van der Most. Van tevoren kun je bij hem aangeven dat je een verhaal wilt komen vertellen: most1@xs4all.nl, of bel 06-51275412.

Meer berichten