Logo heusdensecourant.nl


Aanstaande zaterdagavond kun je in de Grote of Catharijnekerk in Heusden komen genieten van de Mariavespers van Claudio Monteverdi.
Aanstaande zaterdagavond kun je in de Grote of Catharijnekerk in Heusden komen genieten van de Mariavespers van Claudio Monteverdi.

Mariavespers in de Catharijnekerk

  Cultuur

De Stichting Heusden Vesting Klassiek brengt op zaterdagavond 9 december vanaf 20.00 uur de Mariavespers van Claudio Monteverdi in de Grote of Catharijnekerk. Heusden Vesting Klassiek heeft de moed gehad om van de gebaande paden af te wijken en dat siert deze stichting. Niet iedereen is bekend met het werk van Monteverdi, laat staan met zijn Mariavespers. En toch was Monteverdi op de grens van de Renaissance naar de Barok een vernieuwend componist.

HEUSDEN - Het bijzondere van deze componist is dat hij thuis was in beide genres. Zijn kerkmuziek leunt nog zwaar op de traditionele Renaissance-vormen, terwijl zijn opera's vol zitten met lyrische en dramatische innovaties uit de Barok. De door Monteverdi geschreven opera's worden algemeen erkend als de onmiskenbare hoogtepunten, waarmee de canon van de Westerse opera begint.
De Mariavespers (Il Vespro della Beata Virgine) is een verzameling muziekstukken voor zangstemmen en instrumenten. De meeste stukken zijn geschreven met het oog op het avondgebed (vesper is Latijn voor avond). De Mariavespers zijn opgedragen aan paus Paulus V. Monteverdi reisde zelfs persoonlijk naar Rome om de liederen aan de paus te overhandigen. De vespers kunnen dan ook als sollicitatie beschouwd worden naar een aanstelling aan de pauselijke kapel te Rome.? Hij verwierf de functie niet, maar werd aangesteld als cantor aan de San Marco te Venetië.
De toegangsprijs bedraagt 35,50 euro per toegangsbewijs; dat is inclusief 1 euro reserveringskosten. Kaarten reserveren kan via de website van de Stichting Heusden Vesting Klassiek: www.heusdenvestingklassiek.nl.

Meer berichten
Shopbox