Logo heusdensecourant.nl


Woonboerderij ’t Slot aan de Grotestraat 41 in Heesbeen is tijdens de Nationale Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september te bezichtigen.
Woonboerderij ’t Slot aan de Grotestraat 41 in Heesbeen is tijdens de Nationale Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september te bezichtigen.

Bewonder woonboerderij 't Slot tijdens Open Monumentendagen

  Cultuur

De monumentale woonboerderij 't Slot in Heesbeen zet binnenkort haar deuren open voor het publiek. Aanleiding zijn de nationale monumentendagen die op zaterdag 9 en zondag 10 september worden gehouden. Het thema 'Boeren, burgers en buitenlui' sluit volgens Nicolaas van Everdingen, mede-eigenaar van het pand, perfect aan bij de open dag.

HEESBEEN - De familie van Everdingen neemt na 111 jaar afscheid van de boerderij aan de Grotestraat 41 in Heesbeen. Het gemeentelijk monument staat thans te koop. De gele kozijnen, groene luiken en het rieten dak dichtbij het meanderende Oude Maasje zorgt voor een mooi plaatje. Tijdens de jaren zestig was 't Slot niet meer dan een bijgebouw. Het stond er wat verlaten langs de weg langs Heesbeen en Doeveren. Dit verlaten beeld werd versterkt door het graven van de Bergsche Maas die in 1904 door Koningin Wilhelmina werd geopend. Daardoor werd de directe communicatie met het Land van Heusden en Altena afgesneden.
Het pand werd sinds 1934 niet meer bewoond en diende na de Tweede Oorlog als fruitbewaarplaats. Het vermoedelijke zestiende eeuwse bijgebouw stond naast het kasteel van Heesbeen, een voormalige waterburcht. Tijdens de Opstand werd het kasteel rond 1687 door de Spaanse troepen verwoest. De huidige boerderij is op het timmermansoog gebouwd en kent veel bouwsporen, met name op de achtergevel. Opmerkelijk zijn de grenenhouten gebinten, die waarschijnlijk uit Scandinavië afkomstig zijn. Andere oude elementen zijn de opkamer en de kelder. Het pand werd in 1975 door de familie Van Everdingen opgeknapt. Bijzonder zijn de 75 ruitjes aan de kant van het Oude Maasje. Het Heusdense comité Jaar van de Boerderij meldde in 2003 ' t Slot aan als mooiste boerderij van Noord-Brabant en Nederland. Voor het comité gaf het argument de doorslag dat 't Slot een goed voorbeeld was van een dynamisch historisch bewoonde boerderij. Tot erkenning is het nooit gekomen.
Tijdens de open monumentendagen zullen Kees en Nicolaas van Everdingen nader ingaan op allerlei aspecten van de boerderij. Zo zal Nicolaas, die er vanaf zijn jeugd woonde, ingaan op bouwkundige ingrepen. Zijn oom Kees vertelt over de verschillende functies die de boerderij heeft gehad. Naast een bijgebouw, fruitbewaarplaats en woonboerderij is het complex vooral bekend als schapenboerderij. De laatste functie was een zorgboerderij. Ook worden er historische documenten getoond. De rondleidingen worden op zaterdag 9 en zondag 10 september om 13.00 en 14.30 uur gehouden. Het Adviesbureau Plushuis uit Oudheusden geeft dan een toelichting over hoe een monument toekomstbestendig te verbouwen is.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox