Logo heusdensecourant.nl


Als het aan de stichting Lyra ligt wordt abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk nadrukkelijk betrokken in de viering Heusden 700.
Als het aan de stichting Lyra ligt wordt abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk nadrukkelijk betrokken in de viering Heusden 700.

Heel veel plannen voor viering Heusden 700

  Cultuur

Organisatoren in de gemeente Heusden komen langzaam op stoom voor de viering van 700 jaar Heusden. De cultuurgeschiedenis van alle kernen staat hierbij centraal. De gemeenteraad trok onlangs 150.000 euro uit om deze activiteiten mogelijk te maken.

HEUSDEN - In 2018 is de restauratie van de vesting Heusden precies 50 jaar geleden gestart. Tevens bestaat de huidige gemeente 20 jaar. Ook heeft de vesting zo'n zeven eeuwen stadsrechten en kennen ook alle kernen zeven eeuwen vol hoogte- en dieptepunten. Om dit alles te vieren heeft de gemeente verenigingen en organisaties in het voorjaar uitgedaagd om voorstellen in te dienen. Een keur aan projectvoorstellen stroomde binnen. Zo zijn er voor de herdenking van de restauratie van de vesting plannen voor een mini-symposium, een expositie en de uitgave van een boek. Ook ligt er een voorstel op tafel om met de start van het Zuiderwaterliniefestival de gemeente stevig op de kaart te zetten. Hieraan zouden verschillende culturele organisaties een bijdrage willen leveren. De stichting Lyra wil het komende jaar aandacht besteden aan abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk. Hierbij zou de opvang van de dorpsbewoners in november 1944 centraal moeten staan. De stichting Vestingstad Heusden wil zich op het Kasteelterrein manifesteren met een ambachtenmarkt. Dit zal mogelijk gecombineerd worden met andere activiteiten/initiatieven in de vesting. Ook is er een plan om poëzie in de gemeente een extra accent te geven en er ligt een idee om vanuit het stadhuis een carillonconcert door stadsbeiaardier Peter Bremer te organiseren. Daarnaast zijn er plannen om componist jonkheer Jacob van Eyck (1590-1657) in het zonnetje te zetten. Het Heusdens Mannenkoor wil zich inzetten voor het organiseren van een korenfestival. Wat Bezield Heusden heeft tenslotte een voorstel ingediend om in december de aftrap van Heusden 700 op de Vismarkt te laten plaatsvinden. Gedacht wordt aan de combinatie met het festival Licht op de vesting.
De gemeente Heusden heeft inmiddels alle plannen op een rij gezet. Hierbij zoekt en stimuleert het verbindingen en samenwerking. De gemeente gaat in principe zelf niets organiseren. Haar rol zal beperkt blijven tot faciliteren en promotie. Ook moeten de organisaties zelf voor co- financieringzorgen. Om de organisaties te ondersteunen, verzorgt de gemeente de komende weken diverse 'zomercafé's'. Begin september krijgen alle initiatiefnemers de kans zich presenteren, waarbij een definitieve beslissing over de subsidie valt. Met de viering van de festiviteiten wil de gemeente de saamhorigheid tussen de inwoners uit alle kernen bevorderen.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox