Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

Rot karwei

  Column

Waar ik werkelijk, populair gezegd, de schurft aan heb is de herfst. Bijna iedereen zwijmelt bij het zien van die prachtige herfstkleuren die de bladeren aan de bomen aannemen. Zeker als je in de bossen mag wandelen. Het wordt iets minder als er in je eigen tuin een paar bomen staan die de nare gewoonte hebben hun honderden blaadjes op de grond te laten vallen. Overigens kan het zomaar gebeuren dat licht overhangende takken van de buren ook bijdragen aan een 'mooi' tapijt van herfstachtige kleuren. Kijken helpt niet, dus de handen uit de mouwen.

Het begint natuurlijk met het selecteren van de benodigde gereedschappen. De hegge- en snoeischaar, de 'moedersteel' met de daarbij passende hulpstukken om straks de hele zooi bij elkaar te harken, zonder daarbij abusievelijk ook laag struikgewas te ontwortelen. Al met al een nauwkeurig werkje, waarbij ik niet geholpen wil worden. Hierbij wil ik niet zeggen dat mijn ega dat niet zou kunnen, maar ik wil elk risico uitbannen. En ik zal mezelf natuurlijk niet de huid vol schelden als er per ongeluk iets sneuvelt.

Je staat er versteld van hoeveel bladeren er van een boom afvallen. Je ziet dat pas echt als je alles op een hoop bij elkaar hebt geharkt. Ook natuurlijk effe de blaadjes meenemen die bij de buurvrouw zijn geland. Drie vuilniszakken vol aangedrukt blad achter in de auto wegbrengen en leeg schudden in de dichtstbijzijnde door de gemeente geplaatste bladkorf, zoals dat een goed burger betaamt. Ik ben er van overtuigd dat ik deze gang op korte termijn nogmaals zal moeten maken, want een boom laat zijn bladeren in de herfst niet op commando gelijktijdig naar beneden dwarrelen. Maar op dit moment ben ik effe apetrots op mezelf. Voortuintje spic en span.

Het is de bedoeling dat volgende week, ijs en weder dienende, de achtertuin aan de beurt komt. Over 'weder' gesproken. Het regent buiten behoorlijk. Dan heb je je werkzaamheden niet perfect getimed! Tuintje in orde, Barendje bijna klaar, wat wil je nog meer. Un lekker bakske koffie mee un kuukske. Lekker effe de krant lezen. Voor vandaag hoeft niets meer voor zover nu bij mij bekend. Wel opletten dat ik na gedane arbeid zittend in munne luie stoel niet al ras de binnenkant van mun ogen aan het bekijken ben.

"Barend". "Ja schat!" "Wilde gij zo meteen es ge dun Barend klaar hebt effe de lege flessen naar de glasbak brengen?" Naar buiten kijkend kom ik tot de conclusie dat um dat voorlopig niet gaat worden. Ut regent det zeikt.

Barend Splinter

Meer berichten