Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

Knecht

  Column

Afgelopen maandag stond er in de krant een artikel met de kop 'En weer vat de Pietentwist vlam'. Ik wordt er bedroefd van. In mijn jonge jaren kwam het bij niemand op dat Zwarte Piet weleens ter discussie zou komen te staan. Nu wel en zeker als je hem, en tegenwoordig ook haar, zwart maakt. Nu is het zo dat in goed Nederlands onder 'iemand zwart maken' dient te worden verstaan dat je over iemand lelijke dingen gaat vertellen met de bedoeling hem of haar in een kwaad daglicht te stellen. Dit is bij de Pietendiscussie helemaal niet het geval. Ik vertik het om in deze column uit te gaan leggen waarom de knechtjes van Sint Nicolaas zwart zijn.

Dan zijn er ook nog mensen die het woord 'knecht' als minderwaardig betitelen. Een boerenknecht, een bakkersknecht, een timmerknecht geeft toch alleen maar de dienstbetrekking met een bepaald soort bedrijf aan? Voor Zwarte Piet geldt dit toch ook, of zie ik dat nu helemaal verkeerd? Het zal wel aan mij liggen dat ik mij absoluut niet schaam voor het feit dat ik ooit tijdens de optocht als Zwarte Piet geschminkt, pepernoten en schuimpjes bij kindertjes in de hand heb gepropt.

Waarschijnlijk kan het feit dat wij nu een multiculturele samenleving hebben er de oorzaak van worden dat zaken zouden moeten veranderen. Ik maak mij daar druk over. Zo meteen krijgen we ook nog een discussie of ..., laat eigenlijk maar. Laten we er met plezier naar uitkijken. Zien of Sinterklaas dit jaar zijn schimmel tussen de benen in bedwang kan houden. Of in de volgwagen voldoende strooigoed ligt opgeslagen om de Pieten in staat te stellen om iedereen langs de route van een handjevol pepernoten en schuimpjes te voorzien. De spanning die bij de 'believers' langzaam maar zeker ontstaat of Sinterklaas vanuit Spanje ook voor hen kadootjes heeft meegebracht.

Jammer eigenlijk dat de Goedheiligman in steeds grotere mate concurrentie krijgt van een menneke dat 'joehoe joehoe' roepend in een arrenslee getrokken door vliegende rendieren ook bij ons is komen aanwaaien. Ik hoop dat de goedheiligman nog lang kadootjes in huis zal neerleggen en ik gun de Kerstman een klein aandeel in deze markt.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat iedereen, arm of rijk, de komende maand de warmte en intimiteit van zowel Sinterklaas, Kerstmis als Oud & Nieuw mag ervaren. Ik zal er zeker van gaan genieten met hen die mij dierbaar zijn. Nu nog effe samen bekokstoven hoe wij bij ons beide feestjes gaan vieren. Ut mot wel leuk blijven.

Barend Splinter

Meer berichten